KRVAVO MALTRETIRANJE DJEČAKA MIGRANATA U HRVATSKOJ

Tukli su nas pendrecima dok se ne umore! Molim vas, zamaglite mi lice da me ne vide, bojim se, ubiće me!

Front31.08.19, 19:54h

Tukli su nas pendrecima dok se ne umore! Molim vas, zamaglite mi lice da me ne vide, bojim se, ubiće me!
S.B. je ispričao da je 24 sata proveo u jednom od automobila u koji su ga stavili i da mu nisu dozvoljavali da pije, jede ili izvrši nuždu, rekavši im: "Hrvatska nije toalet za vas, Srbija je toalet za vas"

 

 

 

Molim vas, zamaglite mi lice, plašim se da će me ubiti, kaže jedan od dva dječaka iz Avganistana, smještena trenutno u centru za smeštaj migranata u Krnjači (Srbija), koji tvrde da su bili žrtve brutalnog iživljavanja u Hrvatskoj, prije nego što su prebačeni ilegalno u Srbiju, a danas su svoje iskustvo prenijeli novinarima.


Jedan od migranata je S.B (15), koji je ispričao da su ga na granici u Hrvatskoj najpre pitali da li dolazi iz Avganistana i da li je prešao iz Srbije, a potom tukli, piše Al Jazeera Balkans.


- Njih je bilo 10, a nas devet dječaka. Stavili su nas u kola i poslije toga su došli da nas tuku, imali su pendreke - rekao je on dodajući da su ga udarali po glavi i grudima, dok se ne umore.


Dječak, koji, inace, loše govori engleski, stalno je u priči ponavljao "oni", misleći na hrvatske policajce, rekao je da su im slomili telefone, uzeli više od 600 eura, uz "objašnjenje" da zapljenjuju i vodu i hranu.


S.B. je ispričao da je 24 sata proveo u jednom od automobila u koji su ga stavili i da mu nisu dozvoljavali da pije, jede ili izvrši nuždu, rekavši im: "Hrvatska nije toalet za vas, Srbija je toalet za vas".


Prijetnje i batine


On je zamolio novinare da mu zamagle lice na snimku jer, kako je naveo, ako ga ponovo uhvate - ubiće ga.


- Ne želim da se nađem u nevolji - rekao je S.B.


S.H (16), takođe iz Avganistana, ispričao je da je policija u civilu, sa pištoljima, pitala njegovu grupu, koja je prešla granicu, da li dolaze iz Srbije, a potom ih strpala u vozila i odvezla u policijsku stanicu, gdje su ih tukli.


Njega su, kako je naveo, stavili u jednu mračnu sobu, odvojivši ga od drugih.


- Čupali su me za kosu. Pitali su me zašto sam prešao granicu iz Srbije u Hrvatsku, kako se usuđujem, kako sam došao, ko mi je pokazao put i ko me je doveo. Govorio sam da ih ne razumijem, jer ne znam engleski, ali oni su pričali da znam engleski, ali da neću da pričam pred njima - rekao je S.H.


Pošto, kako je naveo, nisu dobili nikakve informacije od njega, pustili su vodu u sobu, dok je bio bez odjeće i, kako tvrdi, podvrgli ga elektrošokovima, a potom su ga ostavili ispred zgrade dva sata na suncu.


Poslije su ga, kako je naveo, ponovo odveli na granicu i tukli oko 20 minuta, uzeli mu 700 eura i slomili mobilni telefon.


Ta dva dječaka, sada u centru u Krnjači, nisu jedine žrtve maltretiranja u Hrvastkoj, sudeći po medijskim izvještajima.


To potvrđuje i rukovodilac grupe za saradnju s medijima Komesarijata za izbeglice Ivana Ćurko.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još