foto/ strateški projekt Vlade KS

Građani Sarajeva 40 godina čekaju ovu saobraćajnicu: Prva transverzala bit će gotova do kraja godine

Hronika30.08.19, 11:01h

Građani Sarajeva 40 godina čekaju ovu saobraćajnicu: Prva transverzala bit će gotova do kraja godine
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta poručio je kako je u ovoj godini urađeno više nego u proteklih 40 po pitanju izgradnje i rješavanja imovinskih odnosa na ovoj saobraćajnici

 


Prva transverzala je jedan od ključnih i strateških projekata Vlade Kantona Sarajevo u ovom mandatu, kako bi konačno građani dobili saobraćajnicu koju čekaju 40 godina. Radovi su krenuli u ovoj godini, a prema očekivanjima, ovaj dio saobraćajnice biće gotov do kraja godine, iako je rokom definisan mart 2020.godine.


Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta poručio je kako je u ovoj godini urađeno više nego u proteklih 40 po pitanju izgradnje i rješavanja imovinskih odnosa na ovoj saobraćajnici.


Kako je naveo, do sada su: završeni zemljani radovi i široki iskop na potezu od budućeg kružnog toka na Šipu, do samog ulaza u tunel Kobilja glava, uslijed duple količine iskopa zbog nelegalnih deponija koje je dozvolila Općina Centar deponovano je preko 100.000 m3 zemlje, uređena drenažna rebra zbog podzemnih voda i same karakteristike zemljišta (močvarno zemljište).

 

saobracajnica-sarajevo-4


Trenutno se rade nasipi u visini od 3,2 metra, nakon čega slijedi izmještanje instalacija KJKP Vodovod i kanalizacija, a zatim završetak nasipa, koji su na nekim mjestima visine do 7 metara.


Također se uporedo radi pejzažno uređenje i priprema deponija za iskope iz tunela, gdje će se pojaviti velika količina iskopnog materijala, a na ovom dijelu projekta završeno je preko 90 posto zemljanih radova, koji su najteži.


Kako je najavio ministar Šteta, poslije završenog nasipa, pristupit će se tamponiranju, izradi cementne stabilizacije i asfaltiranju u tri sloja. Nosivi sloj je 9 centimetara, uz 7 cm debljine, a habajući 4 cm, što je ukupno 20 cm asfalta.


Dužina saobraćajnice na kojoj se izvode radovi je 1.140 metara, a širina preko 200 metara na dijelu sa pejzažnim uređenjem.
Investicija za ovaj dio Prve transverzale iznosi 12,8 miliona KM.

 

saobracajnica-sarajevo-3


Uporedo sa radovima, na dijelu dionice Prve transverazale od Šipa do tunela, Vlada Kantona je s pozicije Ministarstva saobraćaja obezbijedila značajna sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i na drugim dionicama.


- Ministarstvo saobraćaja je u 2019.  godini u skladu sa zahtjevom Zavoda za izgradnju KS, planiralo sredstva u iznosu 15 miliona KM (dionica I - 7,5 Mil KM, dionica II - 7,5 Mil KM). U toku godine je nakon okončane procedure koju provodi ovaj zavod isplaćeno šest predmeta u ukupnom iznosu od 1,8 miliona KM.  Po okončanju zakonske procedure , donošenja odgovarajućih rješenja, ugovora ili sporazuma, Ministarstvo saobraćaja će isplatiti sredstva koja su planirana za ove namjene - naglasio je ministar Šteta te dodao kako shodno očekivanjima Zavoda za izgradnju u 2019. godini i ukoliko se ubrza proces rješavanja imovinskih odnosa na I dionici, moguće je da do kraja godine bude raspisan javni poziv.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!