'Stojimo uz LGBTI osobe'

Ured EU u BiH: Povorka ponosa prilika za BiH da pokaže poštovanje različitosti

Front27.08.19, 11:24h

Ured EU u BiH: Povorka ponosa prilika za BiH da pokaže poštovanje različitosti
LGTBI osobe imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji, u jednakosti sa svim drugim građanima, saopćeno je iz Ureda EU u BiH

 

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravlja opredjeljenje vlasti Kantona Sarajevo (KS) da osiguraju mirno održavanje prve LGBTI Povorke ponosa u Sarajevu 8. septembra.

 

EU stoji uz LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

 

LGTBI osobe imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji, u jednakosti sa svim drugim građanima, saopćeno je iz Ureda EU u BiH.

 

EU, istovremeno, poziva sve političke lidere i vlasti da se suzdrže od izjava koje podrivaju temeljna prava i pomognu osigurati da se Povorka održi dostojanstveno i mirno, uz poštivanje ljudskih prava svih građana BiH.

 

Kako se u saopćenju navodi, Povorka ponosa predstavlja priliku za BiH, koja se ponosi time što je otvorena i multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih individua, da pokaže toleranciju i poštovanje za različitosti.

 

Ured EU u BiH podsjeća da Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU identifikuje među ključnim prioritetima zaštitu i inkluziju ranjivih grupa, uključujući LGBTI osoba.

 

Prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja su ključni elementi funkcionalnog demokratskog društva koje trebaju osigurati vlasti, te su od ključne važnosti za napredak bilo koje države koja teži ka članstvu u EU, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!