Na KCUS-u hospitalizirano 12 maloljetnika

Oglasila se inspekcija nakon trovanja djece u Ajdinovićima, evo šta kažu

Hronika27.08.19, 09:58h

Oglasila se inspekcija nakon trovanja djece u Ajdinovićima, evo šta kažu
Imajući u vidu da je inspekcijski nadzor izvršen na zahtjev PS Olovo, a po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka, neće biti u mogućnosti o rezultatima istog upoznati javnost i medije

 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se saopćenjem nakon što je na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a hospitalizirano 12 djece u vezi sa slučajem trovanja u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići.

 

Saopćenje inspekcije prenosimo u cijelosti:
 

"Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je 22. avgusta u jutarnjim satima zahtjev PU V - PS Olovo za izlazak na lice mjesta, vezano za prijavu da su u J.U. "Dom zdravlja" Olovo dovezena djeca sa simptomima trovanja hranom, koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići. U navedenom aktu PS Olovo, navodi se da je sa predmetnom prijavom upoznat dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je naložio da se lice mjesta osigura do dolaska uviđajne ekipe, te da se uviđaj izvrši u prisustvu inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Kantonalna sanitarna inspektorica je u petak, 23. avgusta izašla na lice mjesta i izvršila inspekcijski nadzor u navedenom objektu, u prisustvu policijskih službenika PS Olovo i predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Tom prilikom su, po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za potrebe vještačenja uzeti uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci. Prema našim saznanjima mikrobiološko ispitivanje uzoraka nije završeno.

 

Imajući u vidu da je inspekcijski nadzor izvršen na zahtjev PS Olovo, a po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te da su uzorci za mikrobiološko ispitivanje uzeti po nalogu dežurnog tužitelja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka, neće biti u mogućnosti o rezultatima istog upoznati javnost i medije.

 

Istog dana, 23. avgusta, kantonalni veterinarski inspektor izvršio je inspekcijski nadzor u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići, općina Olovo, a po zaprimljenoj prijavi o sumnji na alimentarno trovanje. Inspekcijski nadzor proveden je u prisutnosti policijskog službenika PS Olovo.

 
Inspekcijskim nadzorom izvršene su provjere tehničkih uvjeta skladištenja i poštivanja hladnog lanca, provjere dokumentacije o sljedivosti zaprimljenih sirovina i hrane životinjskog porijekla kod subjekta nadzora, te su uzeti uzorci hrane životinjskog porijekla. Uzorci su uzeti, po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona", saopćeno je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još