Ovo može biti jako opasno

Imate nisku temperaturu tijela? To je znak problema

Lifestyle25.08.19, 18:59h

Imate nisku temperaturu tijela? To je znak problema
Temperatura između 35 i 36 stepeni nije normalna, te može ukazivati na razne poremećaje

 

Kao normalna tjelesna temperatura za zdravog čovjeka izmjerena na koži uzima se vrijednost od 36 do 37 Celzijusa. Prirodno je da je jutarnja tjelesna temperatura niža za oko 0,3 stepena od one večernje. Obično je nešto viša kod male djece. Temperatura na sluznicama može mjeriti i do jedan stepen više od one na površini kože.

 

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja od normalne temperature mogu biti i zdravstveni indikatori, a suprotnom uvriježenom mišljenju - snižena temperatura može biti jednako opasna, pa čak i opasnija od one povišene koje se svi pribojavamo.

 

Niža temperatura otkriva i sporiji metabolizam

 

Stalna temperatura koja iznosi ispod 36,5 stupeni tokom dana najčešći je pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je udružena sa simptomima poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, debljanja, ispucalih nokti i ispadanja kose - ona može upućivati na usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireozu. Ta je hormonalna bolest sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnosticira analizom hormona štitnjače i antitijela u krvi.

 

Simptom ozbiljnijih bolesti

 

No, temperatura tijela može pasti i iz drugih razloga, kao što je izloženost hladnom vremenu ili zbog dugotrajnog nošenja mokre odjeće. Ipak, ako je temperatura niža od 36 stepeni stalno stanje, tada ona može biti simptom sljedećih bolesti - infekcije, poremećaja rada bubrega i njihova oštećenja, smanjenje funkcije jetre, šoka, stresa, nesanice, dijabetesa, zloupotrebe alkohola i droge, Adisonove bolesti...

 

Temperatura se smanjuje kako starimo

 

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje tjelesna temperatura za oko 0,3 stepena. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija te hladni udovi.

 

Muškarci i žene su različiti

 

Kod izlaganja hladnoći, tijelo počinje čuvati toplinu kako bi zaštitilo vitalne organe poput srca, pluća i mozga. Zbog toga manje krvi dopire do područja poput dlanova i stopala, a to se znatno brže događa kod žena. Osim toga, žene će te promjene iskusiti na temperaturi od pet Celzijevih stepeni više nego muškarci.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!