SRETNA MAJKA MALOG MAKA

Maja Munda nakon poroda: U nekim momentima pomišljala sam da neću preživjeti, kada su počeli bolovi...

ŽENA iN24.08.19, 19:15h

Maja Munda nakon poroda: U nekim momentima pomišljala sam da neću preživjeti, kada su počeli bolovi...
Mislim da je ključno da trudnice rade sve što osjećaju da trebaju, neka plaču ako im se plače, savjetovala bih; spavajte i jedite, ako ste i svadljive oprostit će vam svi, jer trudnoću ne zovu bez razloga drugo stanje

 

 

Poznato TV lice Maja Munda u najljepšoj, roditeljskoj ulozi uživa skoro pet mjesci. Maleni Mak je razveselio ne samo Maju i njenog supruga Amra, već i njihove porodice, koji mu svakodnevno pružaju nesebičnu ljubav i pažnju. Kao i mnoge trudnice, mlada mama se suočila s brojnim promjenama u svojoj svakodnevnici. 


Za magazin Azra otvoreno i s mnogo duha dijeli iskustava prvog roditeljstva, ali i odgovara da li se slijepo držala savjeta starijih porodilja, prije svega onih koje su slijedile naše mame.


 – Svaka promjena koja je došla s rođenjem Maka je pozitivna, postala sam organiziranija i brža u svemu što radim. Najviše sam zapravo ispunjena ljubavlju koju crpim iz njegovog osmijeha, ljubav je to koja se ne može riječima dovoljno iskazati. Svaki dan je nešto novo u našem životu i baš svakom jutru se radujem.

 

Šta ste kroz vlastito iskustvo naučili; šta treba, a šta ne raditi za vrijeme trudnoće?


– U toku trudnoće treba raditi sve što osjećate da možete, trebate i želite. Neka vas nikada ne pokolebaju tuđa iskustva, svaka osoba je za sebe posebna i nijedan organizam ne reaguje isto. Naravno, govorim ako je trudnoća zdrava, odnosno ako vam liječnik da dozvolu da radite prema vašem osjećaju. Moja trudnoća je bila sjajna, ponašala sam se onako kako mi je unutarnji glas govorio i osluškivala bebine signale. Svima bih poželjela mirnu i lijepu trudnoću kakva je bila moja.

 

maja-munda-amar-dedovic

 

Kako se nositi s naglim promjenama raspoloženja, pospanosti i mučninama, karakterističnim za drugo stanje? Šta je Vama u takvim situacijama bilo od pomoći?


– Nisam mjerodavna da pričam o mučninama, jer ih nisam imala više od nekoliko dana, nisam bila ni pospana kao većina trudnica, a raspoloženje je također bilo pozitivno. Naravno da sam čitala o svim mogućim stanjima u trudnoći i da nažalost neke žene imaju problema s tim tokom svih devet mjeseci.  Mislim da je ključno da trudnice rade sve što osjećaju da trebaju, neka plaču ako im se plače, savjetovala bih; spavajte i jedite, ako ste i svadljive oprostit će vam svi, jer trudnoću ne zovu bez razloga drugo stanje.

 

Vježbate li?


– Preporučila bih da se ide na vježbe za trudnice, ja sam išla koliko sam stizala od posla, ali definitivno mislim da su korisne. Prije planiranja trudnoće važno je raditi na kondiciji, jer je potrebna ukoliko se žena porađa prirodnim putem. Danas se uglavnom opuštam uz muziku i šetnju.


Obično žene koje prvi put postaju majke osjećaju veliki strah prije samog porođaja, kako ste se nosili Vi sa svojim?


– Strah od porođaja sam imala, ali ne previše dok nisu nastupili bolovi, u nekim momentima dok traje proces porođaja pomišljala sam kako neću preživjeti, ali uz divne babice i dobre doktore sve prođe kako treba. Svim ženama bih savjetovala: jedite i spavajte. Najviše vam snage treba kada uđete u porođajnu salu. I da, slušajte stručne ljude koji su uz vas!


Kako se nositi s nakupljenim kilogramima u trudnoći?


– Nisu mi zadavali probleme jer se nisam ni opteretila da li ću ih i koliko imati. Prihvatila sam ih kao nešto normalno i udebljala sam se onoliko koliko je medicinski dozvoljeno. Danas imam još nekoliko kilograma viška, ali to će vremenom otići pa ne brinem previše.


Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!