Iz nove ljevice najavljuju

Ujedinjuju se (Lagumdžijin) SPD i (Bijedićev) SD? Brojni članovi SDP-a spremni da prigrle novu stranku

Front23.08.19, 13:14h

Ujedinjuju se (Lagumdžijin) SPD i (Bijedićev) SD? Brojni članovi SDP-a spremni da prigrle novu stranku
Konstatirano je da je veliki interes članova SDP-a i za Pokret SPD i za SDBiH, što jasno pokazuje da je objednjivanje socijaldemokrata i socijaldemokratskih subjekata u snažnu i jedinstvenu političku stranku ljevice, put bez alternative

 

Delegacija Pokreta socijalne pravde i demokracije /Pokret SPD/ koju je predvodio predsjedavajući predsjedništva Pokreta prof.dr. Ivo Komšić susrela se sa delegacijom inicijativnog odbora Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine /SDBIH/ koju je predvodio predsjednik Enver Bijedić. Susret delegacija održan je u poslijepodnevnim satima 22. avgusta 2019. godine, u prostorijama SDBIH u Tuzli.

 

Kako stoji u saopštenju Ureda za odnose sa javnošću SPD-a, u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi usaglašeno je da SDBIH delegira svoje predstavnike u Predsjedništvo društvenog Pokreta SPD, čime će pored predstavnika DF-a, GS-a, članova SDP-a BiH, nevladinih organizacija i pojedinaca, Predsjedništvo Pokreta biti obogaćeno i sa predstavnicima SDBIH.

 

„Cilj osnivanja SDBIH jeste objedinjavanje stranaka, organizacija i pojedinaca socijaldemokratske provenijencije u jednu snažnu ljevičarsku političku organizaciju, što su i temeljni ciljevi Pokreta SPD. SDBIH u potpunosti podržava ciljeve i intenciju Pokreta SPD, kao društvenu i političku platformu na kojoj će se objedinjavanje obaviti u narednom periodu. Lokalni izbori 2020. godine, biće prilika da se, po modelu koji usaglasimo, predstavimo bosanskohercegovačkoj javnosti kao snažna alternativa etno-nacionalnim političkim strankama i konceptu koji predugo dominira na bh političkoj sceni. U članstvu SDBIH nalaze se vijećnici i parlamentarci na svim nivoima u BiH, od općinskih/gradskih vijeća, načelnika općina, zastupnika u kantonima, ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, zastupnika u Parlamentu FBIH kao i Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine“, rekao je Enver Bijedić.

 

Prof. Komšić upoznao je predstavnike SDBIH sa Prijedlogom sporazuma o objedinjavanju socijaldemokratskih subjekata, i zamolio da SDBIH, nakon osnivačke Skupštine, razmotri ponuđeni dokument, i svakako delegira svoje predstavnike u zajednički radni tim, koji će raditi na izradi modela objedinjavanja.

 

Konstatirano je da je veliki interes članova SDP-a i za Pokret SPD i za SDBiH, što jasno pokazuje da je objednjivanje socijaldemokrata i socijaldemokratskih subjekata u snažnu i jedinstvenu političku stranku ljevice, put bez alternative.  

 

Inicijativni odbor SDBIH iskoristio je priliku i zamolio profesora Komšića da pozove sve članove Predsjedništva SPD, u kojem se, pored ostalih, nalaze i predsjednik DF-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik GS Nihad Čolpa, da prisustvuju Osnivačkoj Skupštini SDBIH koja će se održati 7. septembra 2019. godine u Tuzli.

 

Nakon sastanka delegacije su obišle Tuzlansku kapiju i odali počast ubijenoj mladosti Tuzle i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ureda za odnose sa javnošću SPD-a.

 

(DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/Foto: Arhiv/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još