KONAČNO I U BIH

Vlada Kantona Sarajevo obećala: Milioni maraka za snimanje tv serija i filmova, a evo šta dobijaju producenti...

Kultura20.08.19, 14:28h

Vlada Kantona Sarajevo obećala: Milioni maraka za snimanje tv serija i filmova, a evo šta dobijaju producenti...
Poticaj je, kako je navedeno, zasnovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, koproducentu ili servisnom producentu

 

 

Vlada Kantona Sarajevo planira da od 2020. godine krene u implementaciju programa poticaja za snimanje filmova i TV serija, za koji je planiran grant "Poticaji za filmsku i TV proizvodnju" u iznosu od 2.000.000 KM.

 

Poticaj je, kako je navedeno, zasnovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, koproducentu ili servisnom producentu.

 

Tim povodom danas su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo - premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, te direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra upriličili susret s novinarima.

 

forto-kuric-konakovic-purivatra-fena-1

 

Mirsad Purivatra podsjetio je na ulogu SFF-a u kreiranju platforme susreta filmskih profesionalaca.

 

On je skrenuo pažnju na činjenicu da bh. kinematografija ima nedovoljne uslove finansiranja u odnosu na kvalitet autora koji bi mogli mnogo više snimati.

 

Purivatra je rekao da je SFF pokrenuo inicijativu kako bi se ti problemi prevazišli, uputivši je na više instanci vlasti, a da je Vlada Kantona odlučila dati podršku.

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je da je KS prepoznao potencijale filmskih i ostalih kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta.

 

On smatra da su upravo kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane kreativnih industrija rastući sektor globalne ekonomije, te da imaju značajnu ulogu u zapošljavanju.

 

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ocjenjuje da bh. kinematografija ima značajnu ulogu na promociji BiH.

 

Podsjetio je da neka zanimanja vezana za filmsku struku nestaju, te da bi ovaj poticaj imao višestruke efekte, poput školovanja i zapošljavanja deficitarnih zanimanja.

 

Konaković je naglasio da na zapadu značajan udio u BDP-čini upravo kreativna industrija, te pozvao i više nivoe vlasti da prepoznaju potencijal bh. filmske industrije.

 

Naveo je također da bi ova inicijativa mogla biti početak male industrijske revolucije u kreativnoj industriji.

 

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić izrazio je zadovoljstvo što je film prepoznat kao grana industrije i segment koji i privređuje, a ne samo troši.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još