Reakcija na najnovije Dodikove poruke i poteze

Denis Bećirović: BiH ne smije odustati od ANP-a! Ne smije biti popuštanja i truhlih kompromisa!

Front19.08.19, 08:22h

Denis Bećirović: BiH ne smije odustati od ANP-a! Ne smije biti popuštanja i truhlih kompromisa!
Dodiku javno poručujem da je bolje da se probudi nego da nastavi voditi svoju destruktivnu antidržavnu politiku, rekao je Bećirović

 

Delegat u Domu naroda PS BiH i potpredsjednika SDP BiH Denis Bećirović povodom najnovijih poruka i poteza predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojima želi blokirati put države Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO-u i EU ističe da država Bosna i Hercegovina ne smije odustati od ulaska u punopravno članstvo NATO saveza i EU.

 

"Država Bosna i Hercegovina ne smije odustati od slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP). U vezi s ovim strateškim pitanjima ne smije biti popuštanja i truhlih kompromisa! Milorad Dodik je tokom najnovijeg gostovanja na RTRS-u skandalozno poručio da je "Bosna i Hercegovina neodrživa (...) i da neće da pravi granicu na Drini", kao i da "hoće da ukine granicu na Drini".

 

Zbog toga Dodiku javno poručujem da je bolje da se probudi nego da nastavi voditi svoju destruktivnu antidržavnu politiku. Zbog takve politike Dodik je postao najpoznatiji ratnohuškački političar koji predstavlja ozbiljnu prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu. Neko od zvaničnika u Bosni i Hercegovini, napokon, treba objasniti Dodiku šta znače njegovi zločinački snovi o razbijanju države Bosne i Hercegovine.

 

Između ostalog, to znači rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, destabilizaciju, nemir i haos u Bosni i Hercegovini i regionu sa nesagledivim posljedicama", kaže Bećirović.

 

Dejtonski mirovni sporazum je zacementirao suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine kao trajne kategorije o kojima nema rasprave.

 

"Zato se u Ustavu BiH izričito navodi obaveza poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti države Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom. To znači odbijanje bilo kakve mogućnosti za separatističke tendencije u državi Bosni i Hercegovini. Dodikove izjave, aktivnosti i tendencije moraju potaknuti i pojedine evropske političare da shvate da je njegova politika antievropska, antidejtonska i antiustavna. Krajnje je vrijeme da se i evropske države pridruže opravdanim sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Dodiku.

 

I domaći bosanskohercegovački političari moraju kategorično staviti do znanja Dodiku da nema kompromisa o poštivanju Ustava BiH i zakona naše države. Ne smije biti kompromisa koji zaustavljaju evroatlantski put Bosne i Hercegovine. U Bosni i Hercegovini se mora poštovati načelo ustavnosti i zakonitosti.

 

Članom I st. 2 Ustava BiH određeno je da je Bosna i Hercegovina država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Dakle, Dodika treba upozoriti da je Bosna i Hercegovina definirana kao pravna i demokratska država. Nijedan bh. političar nema pravo odustati od NATO puta Bosne i Hercegovine i dostavljanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Predsjedništvo BiH, kao i drugi državni organi, nikada ne smiju pristati na Dodikove ultimatume kojima želi destruirati državu Bosnu i Hercegovinu. Sa Dodikom se mora razgovarati isključivo u okvirima ustavnih i zakonskih normi", ističe Bećirović.

 

Napominje da je u interesu svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini da odbace nacionalističku ideologiju u politici, ideologiju egoizma i agresivnosti, netolerancije i kolektivne gluposti.

 

"Mi moramo definitivno odbaciti nacionalističku politiku. Građani Bosne i Hercegovine od svih nas očekuju promišljene kolektivne napore kako bismo svi zajedno postali dio prosvijećenog, razvijenog, civiliziranog svijeta. Ubijeđen sam da nikome u Bosni i Hercegovini nije u interesu da zaostajemo u materijalnom, duhovnom, kulturnom i svakom drugom smislu za ostalim evropskim državama. Sa Dodikom i njemu sličnim političarima mi zaostajemo za drugim državama i koliko god zatvarali oči - zaostajemo svi zajedno i svi jednako", dodaje Bećirović.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još