Još se ispituje uzrok

Slučaj trovanja na Hvaru: Troje pacijenata je stabilno, ali djeca su u teškom stanju

Hronika13.08.19, 17:06h

Slučaj trovanja na Hvaru: Troje pacijenata je stabilno, ali djeca su u teškom stanju
Dr.sc. Dragan Ledina rekao je da se radi o unosu toksina u organizam, te je naglasio kako se uzroci ne znaju

 

Jedan osoba je umrla, u utorak ujutro na jahti u hvarskoj luci, a petero ljudi su zbog zdravstvenih tegoba prevezeni u splitsku bolnicu. Neslužbeno, preminuli je 54-godišnji muškarac, a riječ je o talijanskim državljanima, članovima iste obitelji, piše Vecernji.hr.


- Danas oko 10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Pet osoba zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu. Izviješteno je ŽDO, zamjenik izlazi na mjesto događaja i obaviti će se očevid – potvrdila je Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske.


Na Hvaru se odmah pročula informacija da je riječ o trovanju te da je talijanska obitelj jela dagnje u jednom poznatom hvarskom restoranu, Međutim, dr.sc. Dragan Ledina koji se obratio novinarima na Klinici za infektologiju, splitskog KBC-a, iako je rekao da se radi o unosu toksina u organizam, naglasio je kako se uzroci ne znaju, a on ne vjeruje da je riječ o trovanju školjkama. U svakom slučaju dvoje djece hospitalizirano je na JIL-u Odjela za pedijatriju, njihovo je stanje teže, a od troje odraslih, jedna žena će biti zadržana na liječenju, iako joj je po riječima dr. Ledine klinička slika lagana, a dvoje drugih će biti zbrinuti kroz dnevnu bolnicu..


- Radi se o unosu toksina u organizam, da li preko usta ili disanjem, teško mi je reći. Obrada je u tijeku, koja ide u dva smjera: infektivna, na viruse i bakterije i toksikološka analiza krvnih uzoraka. Osnovni nalazi su u granicama normale, za konačne treba sačekati par sati jesu li pozitivni na viruse, te do večeras za toksikološke nalaze. Javnosti ćemo ih prezentirati sutra ujutro. To je o ovih troje koji su kod nas. Nalazi ovo dvoje djece na Firulama lošije je stanje i oni su na JIL-u Klinike za dječje bolesti – izjavio je
dr. Ledina.


Mogu li biti školjke uzrok? 

 

- Mislim da te školjke nisu razlog, oni su jeli samo dvije porcije dagnji, bilo ih je osam, a šest osoba je oboljelo – izjavio je Dr. Ledina.

 

Može li se isključiti trovanjem hranom?

 

- Prerano je išta reći. Na žalost, imam informaciju od policije da je jedna osoba preminula, ali u ovom trenutku je važno to što su bolesnici stabilni i primaju potrebnu medicinsku skrb. Ako isključimo da su toksin uzeli alimentarnim traktom, preko usta, razmatrat ćemo respiratorni trakt, dakle plinove. Ja sam infektolog, bavim se zaraznim bolestima i ne znam vam reći detalje – rekao je dr. Ledina. Otkrio je kako troje odraslih imaju probavne smetnje, povraćanje i proljev, a kod djece su simptomi različiti i teži. Na pitanje jesu li na večeri svi jeli istu hranu, odgovorio je da ne zna.

 

-To će se znati nakon epidemioloških analiza, oni su jeli i u restoranu i na brodu. I za toksikološku i za epidemiološku analizu potrebno je u zadnja 2-3 dana provjeriti sve njihove aktivnosti kao i uzeti uzorke iz restorana, brodske kuhinje i svega ostalog s čim su bili o doticaju – naglasio je dr. Ledina. Što se tiče neugodnih mirisa, otrovani pacijenti nisu ih spominjali, osim mirisa benzina, što je uobičajeno na brodu, dodao je.


Navodno su već u utorak Državni inspektorat i sanitarni inspekcija bila u inkriminiranom restoranu.

 

 Na Hvaru su šokirani. O događaju bruji cijeli otok. 

 

-Vidjeli smo da se nešto događa. Do broda je prvo došlo vozilo Hitne medicinske pomoći i policija, a nedugo poslije je stigao vojni helikopter, vidio sam s rive, odvezli su dvoje djece. Ja sam na svoje oči vidio kada je policija poslije dovela ženu i nju su poslije odvezli u splitsku bolnicu – ispričao nam je očevidac iz Slavonskog Broda koji trenutno boravi u Hvaru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!