Ministar inostranih poslova BiH poručuje

Crnadak: Što prije razjasniti dilemu da li BiH aktivira MAP slanjem prvog ANP-a

Front07.08.19, 13:10h

Crnadak: Što prije razjasniti dilemu da li BiH aktivira MAP slanjem prvog ANP-a
Ovo je neophodno, kako dodaje ministar, ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni, nego i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za djelovanje u budućem periodu

 

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak oglasio se saopćenjem za javnost i zatražio da se što prije razjasni dilema 'da li BiH aktivira MAP slanjem prvog ANP-a ili odustaje od MAP-a'.  

 

- Prošla su već dva dana, a potpisnici Sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja spoljne politike BiH, odnosa s NATO-om. Nastavak ovakvog stanja pokazat će neozbiljnost BiH na međunarodnoj sceni, jer čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali - da li će BiH aktivirati MAP ili je MAP u ponedjeljak stavljen van snage. Zato apelujem, prije svega na članove Predsjedništva BiH i na potpisnike Sporazuma, da jasno saopće da li će BiH aktivirati MAP u skladu s Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a - ističe Crnadak. 

 

Ovo je neophodno, kako dodaje ministar, ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni, nego i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za djelovanje u budućem periodu, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!