Rekao da će Rusija biti prisiljena početi razvijati rakete

Putin poslao ozbiljno upozorenje: 'Svijetu prijeti haos bez granica!'

Front05.08.19, 19:17h

Putin poslao ozbiljno upozorenje: 'Svijetu prijeti haos bez granica!'
Putin je upozorio da će Rusija biti "prisiljena" proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Washington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata

 

 

Vladimir Putin je pozvao Sjedinjene Države na "ozbiljan dijalog" o sigurnosti kako bi se "spriječio haos" pošto je Washington 2. augusta istupio iz ugovora o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i upozorio na opasnost od "neograničene utrke u naoružavanju", javila je Hina, a prenijeli mediji.

 

"Kako bi se spriječio haos u kojemu nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća", istaknuo je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

 

Ujedno je upozorio da će Rusija biti "prisiljena" proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Washington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

 

"Rusija će biti prisiljena početi razvijati rakete" istovjetne američkim, navodi se u saopćenju ruskog predsjednika koji je ministarstvima odbrane i vanjskih poslova te obavještajnim službama naredio da "pomno" prate inicijative Washingtona na tom polju, upozorivši da će Moskva "samo uzvraćati" na njih.

 

Rusija je u ponedjeljak najavila da će poduzeti mjere za svoju odbranu ako SAD odluči razmjestiti nove raketne sustave u Japanu ili šire u Aziji. Nakon što je američki ministar odbrane Mark Esper rekao da podržava razmještanje raketa u Aziji, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija ne želi biti uvučena u trku u naoružanju s Washingtonom, ali da će odgovoriti na sve prijetnje.

 

"Ako započne razmještanje novih sistema SAD-a u Aziji, onda će, kao odgovor na te prijetnje, biti poduzeti odgovarajući koraci za protutežu tim akcijama", rekao je.

 

Ugovor o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

 

On objema stranama zabranjuje da u Evropi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5500 km kako ne bi mogle izvesti brz nuklearni napad.

 

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog ugovora s Rusijom, Ugovora o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći da mora razvijati protubalističku odbranu od "odmetničkih" država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

 

Evropa strahuje da bi raskid INF-a mogao potaknuti novu utrku dviju velesila u naoružavanju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još