s ocem došla roniti, završila tragično

Smrt mlade Austrijanke šokirala sve: Jadran je pun obijesnih skipera, čuvajte se glisera i blizu obale

Hronika02.08.19, 10:56h

 Smrt mlade Austrijanke šokirala sve: Jadran je pun obijesnih skipera, čuvajte se glisera i blizu obale
Njezin je neutješni otac poručio da je svjestan da ne može vratiti svoje dijete

 

Slučajno ili ne, ali velika akcija nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu, koju je Ministarstvo mora nazvalo "Sigurna plovidba 2019.“ dogodila se tjedan dana nakon tragične smrti mlade Austrijanke Verene. Dvadesetogodišnja djevojka je ronila s ocem Dieterom Heinzom u Malinskoj kada je na nju gliserom naletio 25-godišnjak iz Zadra.

 

Njezin je neutješni otac poručio da je svjestan da ne može vratiti svoje dijete, ali da barem njenu smrt "dignemo na razinu gdje se to više nikad neće dogoditi", kako ne bi bila uzaludna. Apelirao je da bi trebali svi poraditi na tome da se poveća sigurnost na Jadranu. Sve detalje ove strašne pogibije čitajte ovdje 

 

 

A da u hrvatskom akvatoriju ovih ljetnih dana, kada je na moru najviše brodica i kupača, ne manjka onih koji rade opasne prekršaje pokazala je i ova akcija. Sudjelovalo je stotinu zaposlenika iz osam državnih lučkih kapetanija i pripadajuće 72 ispostave u suradnji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom. 

 

Najčešći, a ujedno i najopasniji prekršaj na moru, je bilo glisiranje unutar 300 metara od obale i prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe - piše Slobodna Dalmacija


- To je iznimno opasna radnja za kupače ali i sve ostale sudionike u pomorskom prometu, budući da je u uskom obalnom pojasu povećana brojnost plovila kako u pokretu tako i na sidru, pri čemu se plovilima vrlo teško manevrira jer im je potreban znatno veći kut skretanja i zaustavljanja- istaknuli su u Ministarstvu mora, te dodalo kako takvo ponašanje, nažalost, ponekad rezultira sudarima plovila i naletima na kupače sa tragičnim posljedicama, stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne bez prethodne opomene.

 

Tijekom akcije obavljeno je ukupno 398 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu su utvrđena 142 prekršaja naplaćena u ukupnom iznosu od 260.219 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke voditeljima plovila izrečene opomene. No, ono što bi Splićane i Dalmatince te njihove brojne goste trebalo posebno zabrinuti jest činjenica da je najviše prekršaja napravljeno upravo na području splitske Lučke kapetanije! Ulovili su čak 29 prekršitelja i gotovo je svaki drugi nadzirani voditelj plovila bio u nekoj vrsti prekršaja. Naplaćeno im je ukupno 68.700 kuna kazne.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(SD, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još