U toku ekshumacija

Na području Jajca pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe: Vjerojatno se radi o nestalim Srbima

Hronika30.07.19, 14:32h

Na području Jajca pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe: Vjerojatno se radi o nestalim Srbima
Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će pronađeni posmrtni ostaci biti prevezeni u poduzeće Gradsko groblje Banja Luka, gdje će se nastaviti proces sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta osoba kojima posmrtni ostaci pripadaju

 

Na području Jajca, na lokalitetu Carevo polje, po nalogu Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, realizira se proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu. Za sada su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, a proces ekshumacije se nastavlja.

 

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će pronađeni posmrtni ostaci biti prevezeni u poduzeće Gradsko groblje Banja Luka, gdje će se nastaviti proces sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta osoba kojima posmrtni ostaci pripadaju.

 

Prema preliminarnim informacijama, vjerojatno se radi o nestalim osobama srpske nacionalnosti.

 

Procesom ekshumacije rukovodi i koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, koji se nalazi na mjestu ekshumacije, a u procesu sudjeluju doktor Zavoda za sudsku medicinu RS, istražitelj Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i policijski djelatnici MUP-a KSB Travnik - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!