foto/ modernizacija

Budući hadžija halal traži anketom na Instagramu: 'Opraštate li vi meni?'

Hronika29.07.19, 14:21h

Budući hadžija halal traži anketom na Instagramu: 'Opraštate li vi meni?'
Kako to nalažu običaji i tradicija, buduće hadžije organiziraju ikrar (hadžijsku, op. a.) dovu, na kojoj, između ostalog, od prisutnih traže halal

 

Prva grupa od 138 vjernika otputovala je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, dok će u naredna četiri dana u Saudijsku Arabiju otputovati 1.680 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine. 

 

Kako to nalažu običaji i tradicija, buduće hadžije organiziraju ikrar (hadžijsku, op. a.) dovu, na kojoj, između ostalog, od prisutnih traže halal.

 

Da su društvene mreže i internet utjecali i na ovaj segment života, najbolje svjedoči objava na popularnom Instagramu  budućeg hadžije, koji je odlučio zatražiti halal od svojih prijatelja na Instagramu, i to organizirajući anketu.

 

halal

 

- Ja u srijedu, 31. jula 2019. godine, putujem u Meku i Medinu i obaveza mene, koji putujem, je da se s vama halalim (oprostim)… Ja svima vama halalim i opraštam! Vi meni? -  napisao je budući hadžija i u anketi ponudio odgovore ‘da’ i ‘ne’.

 

Interesantno, 92 posto njegovih prijatelja mu je halalilo, dok je osam posto njih, ipak, izabralo opciju ‘ne’.Ova anketa postala je popularna na društvenim mrežama, gdje korisnici masovno objavljuju anketu s opisom ‘samo u BiH', ali i šaljive komentare da su se i hadžije modernizirale.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!