u sarajevu pred Ambasadom Hrvatske

Danas protesti zbog plana odlaganja nukleranog otpada na granici s BiH: 'Izađite iz zone komfora i bar jednom...'

Hronika29.07.19, 08:00h

Danas protesti zbog plana odlaganja nukleranog otpada na granici s BiH: 'Izađite iz zone komfora i bar jednom...'
Apelovaćemo da Hrvatska ovo pitanje riješi tako da ne budu ugroženi građani. Znači, protivimo se da ta lokacija bude Trgovska gora, ali i bilo koja druga koja šteti građanima”, rekla je Srni organizatorica protesta Maida Šabeta


Danas će ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu biti održani protesti u organizaciji "Climate Save Bosnia" i “Extinction Rebellion BiH” zbog namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz nuklerane elektrane Krško odlažu na Trgovsku goru, područje koje se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH. Odlaganjem ovog otpada 300.000 ljudi bi se našlo u rizičnoj poziciji, a rijeka Una bi također bila ugrožena - piše Oslobodjenje

 

“Razlog za organizovanje protesta je lokacija koju je Hrvatska odabrala za odlaganje radioaktivnog otpada, na granici sa BiH. Apelovaćemo da Hrvatska ovo pitanje riješi tako da ne budu ugroženi građani. Znači, protivimo se da ta lokacija bude Trgovska gora, ali i bilo koja druga koja šteti građanima”, rekla je Srni organizatorica protesta Maida Šabeta.

 

Organizatori su naveli da je Hrvatska ipak odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije utjecaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH.

 

"Znate li da je odlukom Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad na granici sa BiH ozbiljno ugroženo 300.000 građana naše zemlje? Znate li da nije napravljena studija utjecaja na okolinu i da bi i slovenska nuklearna elektrana Krško mogla odlagati svoj otpad? Znate li da je područje Trgovske Gore sizmički nestabilno, ako se sjetimo zemljotresa iz 1969. godine kada je 15 stanovnika Banje Luke poginulo. Znate li da je na direktnom udaru naša ljepotica, rijeka Una? Znate li da bi se stanovništvo moglo iseliti? Sigurna sam da bi u obratnom slučaju oni stali uz nas. Izađite iz zone komfora i barem jednom u životu se pobrinite za svoju dobrobit! Svi pred ambasadu u ponedeljak u 12 sati", pozvala je Šabeta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još