NJEGOVA BIOGRAFIJA SVE GOVORI

Zašto je Mittal odabrao baš BiH: Investirao u zemljama koje su bile poznate po 'završavanju poslova ispod stola'

Biznis Klub27.07.19, 20:58h

Zašto je Mittal odabrao baš BiH: Investirao u zemljama koje su bile poznate po 'završavanju poslova ispod stola'
Iako je pregovarao o kauciji i puštanju na slobodu, indijsko-britanski milijarder, koji je samo za kćerkinu svadbu potrošio 120 miliona KM, ostaje u pritvoru

 


Prema prijedlogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Kantonalni sud u Tuzli odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora za Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, Rajiba Dasha, člana Odbora i Paramesha Batacharyja, generalnog direktora kompanije. Trojica državljana Indije i Velike Britanije uhapšena su u utorak zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, pri tome oštetivši lukavačku fabriku za najmanje 21 milion KM.


Plaćanje “stručnjaka”


Ovo je u izvještaju predočenom u srijedu potvrdilo i Tužilaštvo, uz napomenu da istraga nije ni izbliza gotova, te da osim pobrojane trojke, obuhvata i Debasisha Gangulyja, bivšeg generalnog direktora GIKIL-a, koji je u bjekstvu, sa trenutnom lokacijom u Londonu, te Vehida Mešića i Faika Buševca, odgovorne osobe u KHK-u Lukavac, koje su tokom suosnivanja GIKIL-a sa tada Mittalovom firmom GSHL omogućile stranom ulagaču da ne uloži u GIKIL 45 miliona maraka, što je bila obaveza iz ugovora o osnivanju, piše Oslobođenje.


Na kriminal u ovom gigantu radnici su upozoravali godinama, pozivajući se i na saznanja o načinu poslovanja GSHL-a i njegovog tadašnjeg većinskog vlasnika Pramoda Mittala. Prema izvještajima nekoliko međunarodnih agencija, među kojima su i Global Intergity i Transparency International, zemlje u kojima je GSHL poslovao od 2003. godine nalazile su se visoko na listama korupcijom obuhvaćenih zemalja. Od svih jedanaest zemalja, u kojima je GSHL imao investicije, osim Bugarske, bile su poznate po “završavanju poslova ispod stola”. Iako se u izvještajima ne govori o tome da je GSHL direktno podstrekivao korupciju, dešavanja u GIKIL-u, ali i drugim zemljama, ukazuju na to da je ova firma investicije plasirala upravo tamo gdje je mogla novcem izvršavati poslovne planove.


Druga stvar na koju su radnici ukazivali, a o čemu je govorilo i Tužilaštvo, jeste činjenica da je šteta od 21 milion KM nastala isplaćivanjem neosnovanih menadžerskih ugovora za strane, uglavnom indijske direktore, ali i za članove njihovih porodica.


- Na osnovu nekakvih menadžerskih ugovora, koji su isplaćivani GSHL-u, GIKIL je oštećen za najmanje 21 milion KM, koliko smo dosadašnjim tokom istrage uspjeli otkriti, kazao je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.


Osnov za isplatu ovog novca su brojni ugovori potpisivani još od 2003. godine, a jedan posebno štetan sačinjen je 2006. U njemu stoji kako “GIKIL nema potrebne stručnjake, te da će ih obezbijediti suosnivač GSHL”. Ovi stručnjaci su GIKIL pojedinačno mjesečno koštali između 4.000 i 5.000 KM. Kasnije su govori prošireni sa nekoliko aneksa, kojima se “stručnjacima” osiguravala isplata dodatnih sredstava za džeparac, telefonske račune, te novac do 1.000 KM za svakog člana obitelji tog stručnjaka koji dođe živjeti u BiH. Pored toga, GIKIL je plaćao i preseljenje stručnjaka, nabavku zimske odjeće, troškove školovanja i slično.


Proširenje optužnice?


Ono što je posebno ukazalo na rastrošnost rukovodstva GSHL-a je činjenica da je Pramod Mittal, mlađi i generalno manje uspješan brat Lakshmija Mittala, čeličnog magnata i većinskog vlasnika ArcelorMittala, na vjenčanje kćerke u Barceloni potrošio više od 120 miliona KM, čime je ono ocijenjeno kao drugo najskuplje u istoriji. Treće najskuplje vjenčanje je platio Lakshmi Mittal kada je udavao svoju kćerku. Istovremeno, Mittal i njegov tadašnji GSHL dugovali su milione eura indijskim bankama, koje su ga, uprkos dugovanjima, uporno “finansirale” kreditima, koje je vratio tek nakon što je natjeran od banaka da proda većinski udio u GSHL-u.


GSHL, osnovan na britanskom ostrvu Man, potpuni krah je doživio tek prošle godine, kada je nad njim pokrenuta likvidacija. Međutim, čak ni ta činjenica nije spriječila Mittala i njegove saradnike da bez ikakvog prava i osnova nastave upravljati GIKIL-om. Kantonalno tužilaštvo je i ovaj postupak ocijenilo kao nezakonit, ali će dalja istraga pokazati da li će i ovo biti dio optužnice koja se sprema protiv Pramoda Mittala.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još