NAKON VRUĆE PRESS KONFERENCIJE

Šta znači sukob Rifata Škrijelja i Sebije Izetbegović: Ko privatizira Univerzitet, a ko Medicinski fakultet u Sarajevu?

Hronika27.07.19, 19:09h

Šta znači sukob Rifata Škrijelja i Sebije Izetbegović: Ko privatizira Univerzitet, a ko Medicinski fakultet u Sarajevu?
Sukob rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović otvorio je niz pitanja o zloupotrebama u tim institucijama

 


Izvor: Al Jazeera Balkans
Piše: Benjamin Butković


Konferencija za medije rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja posljednjeg radnog dana ove sedmice više je rekla o onome o čemu se nije govorilo, nego o najavljenim temama – predloženim izmjenama Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i stanju na Medicinskom fakultetu.


Ambijent na konferenciji, učesnici, način na koji je završena samo su dekor oko kojeg se zabavila domaća javnost, a ostali su teški tereti stanja u visokom obrazovanju kojima se rješenje ne nazire, jer se njima niko ozbiljno i ne bavi.


Rektor Škrijelj u medijskom istupu najviše vremena posvetio je stanju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu koje je dospjelo u žižu javnosti dolaskom na čelo Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović, supruge, tada člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.


Klinički centar je nastavna baza Medicinskog fakulteta, pa se uticaj direktorice Izetbegović proširio i na ovu ustanovu. Svi ljekari koji su s njom došli u konflikt zbog njenog specifičnog načina upravljanja Kliničkim centrom, a bili su profesori na Medicinskom fakultetu napuštali su prvo klinike, a potom su gubili i katedre. Na Klinički centar i na Fakultet vratili su se samo oni koje je Sud vratio svojim presudama.


Sve je kuliminiralo smjenom bivše dekanese Medicinskog fakulteta Almire Hadžović Džuvo i imenovanjem na tu poziciju Samre Čavaljuge. Postoje javno iznesene optužbe da je Izetbegovićeva koristila uticaj direktorice KCUS-a na članove Naučno-nastavnog vijeća fakulteta da donesu ovu i neke naredne odluke.


Uprkos odluci rektora o suspenziji uz podršku većine članova Naučno-nastavnog vijeća, Čavaljuga i danas upravlja ustanovom.


Kad član stranke govori o depolitizaciji


„Medicinski fakultet ne poštuje zakon o visokom obrazovanju i ne provodi, ne poštuje statut Univerziteta, ignorišu se odluke rektora i Upravnog odbora, inspekcije, sudovi“, saopćio je rektor Škrijelj.


Javnost je saznala da je samo u prošloj godini Čavaljuga na plaće uposlenih potrošila pola miliona eura više od planiranog. I taj je podatak nestao iz fokusa javnih rasprava zbog činjenice da su se na press konferenciji rektora nenadano pojavili direktorica KCUS-a Izetbegović sa pratećom svitom, da im je rektor zabranio da se u prostorima Rektorata obrate novinarima, pa su oni svoje obraćanje organizirali u zgradi Medicinskog fakulteta. Ovo pitanje mora dobiti jasan odgovor ili pred javnošću ili pred sudom – gospođo Čavaljuga, da li je to tačno i, ako jeste, gdje je i kome isplaćen taj novac, po kojim kriterijima i od koga je uzet?


Na sve tvrdnje rekotra Škrijelja rukovodstvo Medicinskog fakulteta odgovorilo je uopćenim demantijem i zahtjevom za hitnu smjenu rektora zbog iskazane samovolje i nezakonitog djelovanja. Optužbe za privatiziranje institucija su obostrane – Fakultet tvrdi da rektor privatizira Univerzitet, a rektor, opet, da rukovodstvo Medicinskog fakulteta privatizira službenu web stranicu za političke obračune s neistomišljenicima.


Iako naizgled skromne ilustracije, ovi potezi ukazuju na zloupotebu moći na najprizemniji način. Ovakva ponašanja su, nema nikakve sumnje, potaknuta političkom podrškom koju su imenovani dobili, jer više nije tajna da se čelni ljudi obrazovnih institucija, ne samo u Sarajevu, biraju u stranačkim centralama.


Rektor Škrijelj priznao je javno da je formalno član najjače političke partije SDA i jednog od radnih tijela. Onda to, rektore, nije formalno. I sramno je nakon takvih izjava i pokušati govoriti o potrebi depolitizacije obrazovanja, jer to vrijeđa inteligenciju poreskih obveznika. 


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(AJB/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još