'Neistine i uvrede usmjerene na rektora Rifata Škrijelja'

UNSA reaguje na demanti Medicinskog fakulteta: Neprimjereno, zlonamjerno i uvredljivo!

Front26.07.19, 12:25h

UNSA reaguje na demanti Medicinskog fakulteta: Neprimjereno, zlonamjerno i uvredljivo!
Nedolični i uvredljivi pokušaji da se saradnja nosilaca javnih funkcija na ostvarivanju javnog interesa, što reforma Univerziteta bez sumnje jeste, svede na odnos političkog klijentelizma, nažalost, govori samo o uznemiravajućoj činjenici da je i akademska zajednica izložena lošem utjecaju svojih pojedinih članova i članica, koji javno djelovanje, vjerovatno na temelju ličnog iskustva, razumijevaju isključivo kroz odnose političkog mentorstva i patronaže, stoji u reagovanju UNSA

 

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) medijima je uputio reakciju na sadržaj demantija Medicinskog fakulteta izdatog povodom konferencije za štampu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo od 23. jula 2019. godine.

 

- Sa žaljenjem konstatujemo da se postupcima neodgovornih i očigledno zlonamjernih pojedinaca nastavlja zloupotreba institucije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja se ponovo ogleda u pripremi i objavljivanju krajnje neprimjerenog i uvredljivog sadržaja namijenjenog javnosti i medijima. Tzv. “demanti Medicinskog fakulteta”, objavljen 25. 07. 2019. godine, u više navrata, u negativnom kontekstu, korištenjem rječnika koji je neprihvatljiv u javnoj komunikaciji, a naročito u komunikaciji koja se veže uz akademsku zajednicu, spominje prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu. U tom smislu, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, Univerzitet u Sarajevu javno reaguje na pomenuti “demanti” i skreće pažnju našoj javnosti na izrečene neistine i uvrede usmjerene na prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu.

 

Javni nastupi i obraćanja prof. dr. Rifata Škrijelja povodom dešavanja na Medicinskom fakultetu uvijek su bili i biće utemeljeni na jasno utvrđenim činjenicama i argumentima sadržanim u zvaničnim aktima i dokumentima Senata i Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, Vijeća Medicinskog fakulteta UNSA, Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, Institucije ombudsmena BiH, itd. Sve navedeno je dio obimnog sadržaja, u više navrata dopunjavane, krivične prijave koju je rektor Univerziteta u Sarajevu podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a povodom osnovane sumnje u nezakonito i nesavjesno postupanje odgovornih lica na Medicinskom fakultetu UNSA.

 

O svemu je pravovremeno obavješteno i nadležno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo od kojeg se tražilo da poduzme sve Zakonom utvrđene mjere koje bi postupanje rukovodstva Medicinskog fakulteta vratilo u okvire zakonitog djelovanja i omogućilo sankcionisanje odgovornih. Rektor Univerziteta u Sarajevu pozdravlja svaku mogućnost i priliku da i putem suda potvrdi sve javno izrečene stavove o nezakonitom i nestatutarnom postupanju i ponašanju na Medicinskom fakultetu UNSA.

 

U smislu gore navedenog, rektor Univerziteta u Sarajevu pozdravlja nastojanja Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, kao osnivača Univerziteta u Sarajevu, da omoguće potpuno provođenje aktuelnih integracijskih procesa koji predstavljaju najsveobuhvatniju reformu Univerziteta u njegovoj postratnoj historiji. Dosljedno provođenje zakona i stvaranje uslova za efikasnu provedbu reforme Univerziteta u Sarajevu je jedini kontekst u kome se realizuje saradnja predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i ostalih kantonalnih zvaničnika i rektora Univerziteta u Sarajevu.

 

Nedolični i uvredljivi pokušaji da se saradnja nosilaca javnih funkcija na ostvarivanju javnog interesa, što reforma Univerziteta bez sumnje jeste, svede na odnos političkog klijentelizma, nažalost, govori samo o uznemiravajućoj činjenici da je i akademska zajednica izložena lošem utjecaju svojih pojedinih članova i članica, koji javno djelovanje, vjerovatno na temelju ličnog iskustva, razumijevaju isključivo kroz odnose političkog mentorstva i patronaže, što i jeste jedan od razloga zbog kojih se reforma Univerziteta i provodi. Ujedno, to je i razlog zbog kojeg se javljaju manje ili više organizovana odbijanja reformskih procesa, pri čemu se djelovanje na Medicinskom fakultetu može smatrati krajnje radikalnim budući da izlazi iz okvira zakonskog djelovanja, što uključuje i neprovođenje pravosnažnih sudskih odluka, te neuređeno finansijsko poslovanje.

 

Integralno reagovanje čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!