Jeste li vakcinisali djecu

U Kantonu Sarajevo 856 oboljelih od morbila, najviše u opštinama Novi Grad i Ilidža

Hronika23.07.19, 15:48h

U Kantonu Sarajevo 856 oboljelih od morbila, najviše u opštinama Novi Grad i Ilidža
Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 19. jula iznosi 138

 

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila je oboljelo 856 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 19. jula ove godine, javlja Anadolija.

 

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 316 i Ilidža - 168. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Novo Sarajevo registrovano je 150 oboljelih, Stari Grad 39, Centar 106, Vogošća 53, Hadžići i Ilijaš po 11, a u Trnovu dva slučaja morbila.

 

Najviše oboljelih, i to 278, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

 

Najviše zaraženih morbilima - 789, nevakcinisano je, zatim 25 slučajeva nepotpune vakcinacije i osam slučajeva vakcinisanih osoba, podaci su Zavoda do 19. jula.

 

Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 19. jula iznosi 138.

 

Inače, od januara do maja 2019. godine u Kantonu Sarajevo (KS) je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MRP (morbili, rubela, parotitis), saopćeno je ranije ovog mjeseca iz kantonalne Vlade.

 

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!