Sindikat uputio dopis Vijeću ministara BiH

Zaposleni u institucijama BiH prijete štrajkom: Šta je s platama?!

Front22.07.19, 11:46h

Zaposleni u institucijama BiH prijete štrajkom: Šta je s platama?!
Oni ističu da godinama traže uspostavljanje socijalnog dijaloga sa Savjetom ministara, ali da razumijevanja nema

 

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH uputio je dopis Savjetu ministara u tehničkom mandatu i OHR-u u kojem traže hitno privremeno finansiranje institucija BiH ili slijedi štrajk, javlja Srna.

 

S obzirom na to da Savjet ministara nije usvojio budžet za ovu godinu i da su institucije BiH prvih šest mjeseci finansirane na osnovu odluke o privremenom finansiranju, koja nije dovodila u pitanje plate i naknade zaposlenima u institucijama BiH, Sindikat pita šta će biti sa platama za period jul-septembar 2019?

 

Oni ističu da godinama traže uspostavljanje socijalnog dijaloga sa Savjetom ministara, ali da razumijevanja nema.

 

"Nisu se nikad udostojili da prime nikoga u ime saveza i da uopšte saslušaju neku problematiku, mada smo im pisali. Predsjedavajući Savjeta ministara i njegov zamjenik nikad nas nisu primili, niti smo sa njima razgovarali da bar uspostavimo socijalni dijalog", navodi Dragan Krvavac iz Sindikata saveza policijskih organa u BiH.

 

Sjednica Savjeta ministara, koja je bila zakazana za 10. jul, odgođena je za sutra kada bi trebalo da bude razmatran prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još