Detalji optužnice protiv propovjednika islamskog kulta

Imao je barem 17 seksualnih robinja i tjerao ih na plastične operacije: 'Seks sa starijim od sedam godina je dopušten'

Hronika22.07.19, 10:43h

Imao je barem 17 seksualnih robinja i tjerao ih na plastične operacije: 'Seks sa starijim od sedam godina je dopušten'
Vodio je dvije organizacije, jednu usmjerenu očuvanju tradicionalnih moralnih vrijednosti, a drugu “naučnu”, koncentriranu na širenje antidarvinističke teorije. Svoje je sljedbenice tjerao na plastične operacije ne bi li što više nalikovale idealu ljepote koji mu se urezao dok je kao dječak odrastao u susjedstvu noćnog kluba u Ankari

 

Nakon više od godinu dana istrage sud u Istanbulu podigao je optužnicu protiv Adnana Oktara (63), turskog TV propovjednika kojeg nazivaju šefom jedinog islamskog seks-kulta.

 

Oktar je uhapšen prije godinu dana pod optužbom za otmicu maloljetnika i seksualno zlostavljanje. Optužnica Visokog kaznenog suda u Istanbulu ima ukupno 226 optuženih, od kojih je 171 u pritvoru, a 25 se već nagodilo s tužiteljem. Oktara i druge tereti se za zlostavljanje i patnje 125 žrtava, prenosi turski Hürriyet​ Daily.

 

Optuženi su za udruživanje u kriminalnu organizaciju, seksualno zlostavljanje, pokušaj ubistva, davanje mita, ucjenjivanje, falsificiranje te za sudjelovanje u oružanoj organizaciji i vojnoj špijunaži.

 

Suđenje će početi 17. septembra u zatvoru Silivri i svi optuženi moraju mu prisustvovati.

 

Samozvanac

 

Adnan Oktar samozvani je islamski propovjednik, vlasnik TV kanala A9, koji mu je služio za propagiranje njegovih ideja. Nediplomirani student arhitekture, povijesti i filozofije, Oktar je kreacionist i obožavatelj teorija zavjere, borac protiv ateizma, darvinista, masona i cionista.

 

Darwinova teorija evolucije korijen je svjetskog terorizma, uvjeren je Oktar. Od 2006. objavljuje seriju knjiga “Atlas kreacije”: evolucija je zlo učenje, uvjeren je on, direktno povezano s materijalizmom, nacizmom, komunizmom i budizmom. Objavljuje pod pseudonimom Harun Yahya, a tvrdi da je dosad napisao više od 300 knjiga, prevedenih na 73 jezika.

 

Vodio je dvije organizacije, jednu usmjerenu očuvanju tradicionalnih moralnih vrijednosti, a drugu “naučnu”, koncentriranu na širenje antidarvinističke teorije.

 

Njegovu organizaciju turski mediji nazivaju kultom, u sklopu kojeg je zlostavljao žene i maloljetne djevojke. Adnan Oktar najpoznatiji je po svojoj neobičnoj TV emisiji u kojoj je miješao vjeru sa zabavom.

 

U emisiji bi govorio o islamskim vrijednostima, a onda plesao s mladim ženama koje je nazivao mačkicama, a one njega lavom. Njegove su “mačkice” sve izraženih oblina, duge kose, često plave, uskog struka i punih usana, dok su im oči naglašeno našminkane u mačkasto iskošen oblik.

 

Svoje je sljedbenice tjerao na plastične operacije ne bi li što više nalikovale idealu ljepote koji mu se urezao dok je kao dječak odrastao u susjedstvu noćnog kluba u Ankari, ispričala je novinarima Beril Koncagül, koja je u turskim medijima bila poznata kao Oktarova omiljena “mačkica”.

 

- Bio je povezan s nekoliko plastičnih hirurga. Nijedna žena nije smjela to odbiti - svjedoči ona. Beril Koncagül bila je uhapšena zajedno s Oktarom, ali je pristala surađivati s tužiteljima kako bi je pustili na slobodu. Sad se očekuje da će biti jedna od ključnih svjedokinja. Među uhapšenima je i hirurg Oktar Babuna.

 

Dok je Koncagül bila ondje, Oktar je imao 17 drugih seksualnih robinja. Punoljetne ili maloljetne, bilo mu je svejedno. Njegov je stav bio da je seksualni odnos dopušten sa svakim starijim od sedam godina, ističe njegova bivša sljedbenica.

 

Djevojke su mu morale služiti gole, a on ih je tukao, vikao na njih, tjerao ih na seksualne odnose.

 

- Morale smo ga zvati “ljubavi moja” neovisno o tome što bi radio - prenijela je nekada omiljena Oktarova “mačkica”. Ako bi htio čitati novine, dvije gole djevojke držale su novine ispred njega. Ako je htio telefonirati, držale su mu telefon.

 

Pokušaji bijega

 

Koncagül je provela više od devet godina u Oktarovoj luksuznoj vili na istanbulskim brdima, gdje su, ističe, djevojke bile sustavno napastovane i silovane.

 

- Tri sam puta pokušala pobjeći, ali on je imao 60 naoružanih čuvara, svaki metar vile nadgledaju kamere. Bilo je nemoguće pobjeći - ispričala je Beril Koncagül.

 

Ista ta vila služila je kao studio u kojem se snimala njegova emisija. Istanbulske vlasti lani su u oktobru srušile dio vile, uz objašnjenje da je izgrađena nelegalno. Adnan Oktar zlostavljao je žene i u TV emisiji koja se emitirala​ uživo.

 

- Religija je bila samo paravan. Želio je da ga sve žene gledaju kao da su zaljubljene u njega. Ako to ne bi učinile kako treba, on bi prekinuo prijenos uživo i zlostavljao ženu da bi je kaznio - ispričala je Ayça Pars. Ako bi neka počela plakati pred uključenim kamerama, on bi rekao da je to zato što ga toliko voli.

 

Paravan

 

Ayça Pars bila je uz Oktara 30 godina, ne samo kao jedna od “mačkica” nego i kao direktorica njegove televizije.

 

Ona je, kao i Beril Koncagül, pristala surađivati s istražiteljima. U međuvremenu je 35 nekadašnjih žrtava podiglo tužbe protiv Oktara. Njih 15 tvrdi da ih je seksualno zlostavljao dok su imale između 11 i 17 godina. Među njima je i 11-godišnje dijete koje je u kult dovela majka.

 

Žene i djevojke dobrovoljno bi mu se pridružile da bi sudjelovale u TV showu, ali onda ih više ne bi puštao.

 

U februaru 2018. turska agencija za elektronske medije suspendirala je Oktarove programe uz objašnjenje da njegov religiozno-plesni show krši ženska prava i ravnopravnost spolova.

 

Uhapšen je 19. jula prošle godine, a policija je prilikom racije zaplijenila 96 pištolja, 23 puške, 3000 metaka i 300.000 dolara u gotovini. U sklopu akcije vlasti su blokirale 120 internetskih stranica povezanih s Oktarovim kultom.

 

Oktar se brani da je nevin i da je žrtva zavjere.

 

- Živim pred očima javnosti. Sve što sam radio dobro je poznato - tvrdi on. Optužen je da je organizirao i vodio organizaciju sličnu kultu koja je služila za niz zločina, među ostalim i za sustavno seksualno zlostavljanje. Religija je tu bila samo paravan.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još