U okviru Industry programa

Filmski centar Sarajevo u Puli promovirao dva nova bh. igrana filma

Mediji21.07.19, 12:30h

Filmski centar Sarajevo u Puli promovirao dva nova bh. igrana filma
Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković predstavio je i druge projekte bh. autora čije snimanje završeno i koji se nalaze u postprodukciji

 

U okviru Industry programa ovogodišnjeg Pula Film Festivala održan je Showcase u kojem su predstavljeni novi, tek završeni filmovi iz regije, uključujući i BiH. Filmove su predstavili Hrvatski audiovizulani centar, Slovenska filmska agencija, Filmski centar Srbije i Filmski centar Makedonije, dok je BiH predstavljao Filmski centar Sarajevo.

 

Tako je Filmski centar Sarajevo u okviru svoje prezentacije filmskim profesionalcima, predstavnicima evropskih sales agenata, distributera i filmskih festivala promovirao dva nova dugometražna igrana filma bh. autora i producentskih kuća.

 

Predstavljeni su filmovi „Sin“ Ines Tanović i „Duran“ Faruka Sokolovića.

 

Tema drugog igranog filma redateljice Ines Tanović „Sin“ je savremena priča o bosanskohercegovačkoj porodici koja živi u Sarajevu. Kroz priču se provlače porodični odnosi između majke, oca i dva sina, ali i o unutrašnjim problemima, kao i o Sarajevu i životnim problemima. U filmu glavne uloge igraju Dino Bajrović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Beri i drugi.

 

Ovaj film je, kao što je to najavljeno otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival, a u Puli je izazavao najveći interes prisutnih predstavnika evropskih filmskih festivala i sales agenata.

 

Drugi film koji je predstavljen u Puli je „Duran“ Faruka Sokolovića, socijalna priča o familiji Duran koja odluči da pravi kuću  u Lukomiru (Bjelašnica). Ovaj fillm je u BiH već imao svoju premijeru i kino-distribuciju.

 

Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković predstavio je i druge projekte bh. autora čije snimanje završeno i koji se nalaze u postprodukciji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!