okončana ekshumacija

Na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad nije pronađena masovna grobnica

Hronika16.07.19, 14:31h

Na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad nije pronađena masovna grobnica
Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH

 

Članovi Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH okončali su ekshumaciju na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad na kojoj se radilo proteklih dana. Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH Emza Fazlić ističe da masovna grobnica nije pronađena. 

 

- Informacije o postojanju grobnice na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad pokazale su se djelimično tačnim s obzirom da grobnica nije pronađena, ali jesu sitne kosti ljudskog porijekla. Pretpostavlja se da pripadaju žrtvama koje su prije desetak godina pronađene u masovnoj grobnici na ovom lokalitetu, međutim, to će biti utvrđeno DNK analizom – kazala je Fazlić. 

 

 Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH.   

 

Po riječima glasnogovornice INO BiH, članovi Instituta za traženje nestalih osoba danas su počeli sa pretragom terena u neposrednoj blizini, na lokalitetu Hrtar grad takođe u opštini Višegrad. Prema raspoloživim informacijama pretpostavlja se da bi tu mogla biti pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka.    

 

(Foto: Arhiv/ FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!