nakon tragedije u sarajevu u hotelu alem

Zločini iz strasti i pomračenje uma: Psihijatar objasnio kako se partneri pretvore u ubice

Hronika14.07.19, 10:47h

Zločini iz strasti i pomračenje uma: Psihijatar objasnio kako se partneri pretvore u ubice
Često pokazuju manji ili veći stepen ljubomore koja se temelji na osjećaju nesigurnosti i stalnom potrebom za kontrolom i provjeravanjem partnerove vjernosti

 

Husein Mutapčić (60), koji je prekjučer u jutarnjim satima u lobiju hotela "Alem" iz pištolja usmrtio recepcionerku Dinku Tredici, s kojom je bio u ljubavnoj vezi, nakon čega je sebi pucao u glavu, ima historiju nasilja nad ženama.

 

Ne podnose gubitak

 

Psihijatrijski stručnjaci tvrde da ovakve osobe svoje partnere ne doživljavaju kao ravnopravne subjekte, već ih tretiraju kao objekt kojim osiguravaju osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja.

 

Često pokazuju manji ili veći stepen ljubomore koja se temelji na osjećaju nesigurnosti i stalnom potrebom za kontrolom i provjeravanjem partnerove vjernosti.

 

Neuropsihijatar Omer Ćemalović tvrdi da ovakvi teški zločini nisu rijetki, te da pojedine osobe, kako je on kazao, jednostavno ne mogu emotivno podnijeti neke stvari, što dovodi do apsolutnog gubitka kontrole.

 

Osobe koje su već proživjele neke traume i gubitke psihički nisu u stanju da podnesu još jedan gubitak. Nažalost, takvi slučajevi koji se okončaju tragedijom, kao ovaj posljednji u Sarajevu, samo se nižu – kaže za Avaz Ćemalović. 

 

Mutapčić, američki državljanin porijeklom iz BiH, uhapšen je 2014. godine jer je teško pretukao bivšu partnericu u njenoj kući u Maršaltaunu u saveznoj državi Ajovi. On se ispred doma nesretne žene pojavio pijan u Sedmoj aveniji.

 

Kada je pozvonio na vrata, žrtva mu je kazala da ide, a on je počeo vikati i psovati. Razjareni Mutapčić ju je nakon toga udario šakom u lice.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još