FOTO/ Situacija dovedena do tačke ključanja

Specijalci rastjerali radnike Aluminija, napokon deblokiran M-17: Ogromne kolone, vozači nervozni

Hronika09.07.19, 21:00h

Specijalci rastjerali radnike Aluminija, napokon deblokiran M-17: Ogromne kolone, vozači nervozni
Što se tiče same situacije u Aluminiju nema nikakvih novosti i, kako sada stvari stoje, pogon će u ponoć biti iskopčan s visokonaponske mreže

 

Višesatna blokada prometnice M-17 kod tunel Salakovac, sjeverno od Mostara, završena je večeras oko 19:45 sati intervencijom specijalne policije.

 

Specijalci su s prometnice uklonili radnike Aluminija koji su taj dio magistralne ceste držali zatvorenim od 15 sati.

 

blokada-puta-m17-jablanica-mostar-kolona-saobracajni-kolaps

 

S obzirom da su se formirale duge kolone vozila s obje strane, iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična preticanja.

 

Prosvjed radnika Aluminija, koji su na taj način htjeli skrenuti pozornost na iznimno tešku situaciju u nekadašnjem gigantu, krenuo je jutros blokadom M-17 južno od Mostara, a nastavljen je poslijepodne blokadom iste prometnice sjeverno od Mostara.

 

Što se tiče same situacije u Aluminiju nema nikakvih novosti i, kako sada stvari stoje, pogon će u ponoć biti iskopčan s visokonaponske mreže.

 

radnici-aluminija-blokada-m17

 

Radnici su tijekom dana upozoravali kako će nagli prestanak rada dovesti do hlađenja i stvrdnjavanja tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što u praksi znači konačni kraj Aluminija.

 

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

 

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

 

(FENA/Foto: FENA, N1/md)

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 83

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još