bura oko UG 'institut za kulturu i umjetnost'

SDA oštro: Vlada KS nek' ni ne pomišlja isplatiti novac ovom fantomskom udruženju! Tražimo preusmjeravanje novca...

Front01.07.19, 14:49h

SDA oštro: Vlada KS nek' ni ne pomišlja isplatiti novac ovom fantomskom udruženju! Tražimo preusmjeravanje novca...
Pozvali su i druge zastupnike, kao i građane da se uključe u javnu raspravu i kandidiraju prema Vladi projekte i prijedloge za raspodjelu ovih sredstava

 

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je i zvaničnu inicijativu prema Vladi KS, s ciljem brisanja stavke iz Budžeta KS od 200.000 za "fiktivno Udruženje građana Institut za kulturu i umjetnost".

 

Zatraženo je preusmjeravanje sredstava prema - JU Muzeju Alija Izetbegović (50.000), BZK Preporod (25.000 KM), Biblioteci za slijepa i slabovidna lica (25.000), Udruženju – Srce za djecu oboljelu od raka (50.000 KM), Javnoj kuhinji 'Merhamet' (25.000 KM), te za opremanje internata u Srebrenici (25.000). 

 

 Pozvali su i druge zastupnike, kao i građane da se uključe u javnu raspravu i kandidiraju prema Vladi projekte i prijedloge za raspodjelu ovih sredstava.

 

 - Umjesto što potcjenjuje pamet građana i javnosti, svojim slabim izgovorima, tražimo od Vlade KS da ni ne pomišlja da isplati sredstva ovom fantomskom udruženju, a što najavljuje premijer Forto otvoreno prkoseći zahtjevima javnosti i građana - navodi Klub zastupnika SDA u KS u saopćenju za javnost.

 

 Kako, nadalje, navode, "posebno su licemjerni pokušaji Fortine vlade da prikrije kriminalnu namjeru, kroz 'objašnjenja' da je ovo udruženje zamišljeno kao nekakva para-institucija, koja bi tobože trebala na nivu BiH podržavati zajedničke projekte i zajednički nastupati prema EU". 

 

 Istovremeno, podsjećaju da Ministarstvo civilnih poslova BiH podržava projekte iz kulture širom BiH i da uime države sarađuje sa Evropskom unijom na kulturnim projektima kao što je npr. 'Kreativna Evropa', te smatraju destruktivnim zahtijevati da se te nadležnosti prenose kantonima, "kada bi zapravo trebalo tražiti da se ojačaju nadležnosti države". 

 

 - Laž je da je 'Institut' naslijeđen od ranije Vlade. Istina je samo da su i ranije, isti krugovi službenika iz Ministarstva kulture, ispod tepiha, uporno gurali UG 'Institut' u budžet, ali Vlada Adema Zolja nikada nije isplatila ni marku ovom udruženju. Tražimo isto postupanje i od ove Vlade - navodi se u saopćenju.

 

 Klub zastupnika SDA u KS, istovremeno, navodi da će, ukoliko Fortina vlada odbije njihove zahtjeve i nastavi pravdati UG 'Institut' te im dodijeli novac, "time samo potvrditi opravdane sumnje javnosti da je direktno i svjesno involvirana u ovaj pokušaj pronevjere".

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još