ministarski sastanak nato-a u briselu

Pendeš: OSBiH i dalje će nastaviti sudjelovati u misiji 'Odlučna potpora'

Front27.06.19, 16:55h

Pendeš: OSBiH i dalje će nastaviti sudjelovati u misiji 'Odlučna potpora'
Na sastanku su sudjelovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu. Raspravljano je o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, kao i izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije

 

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je predvodila delegaciju tog ministarstva i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu „Odlučna potpora“ u Briselu.  

 

Na sastanku su sudjelovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu. Raspravljano je o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, kao i izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije. 

 

Pendeš je u obraćanju naglasila opredijeljenost BiH za potporu izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, kao i da će pripadnici Oružanih snaga BiH i dalje nastaviti sudjelovati u misiji „Odlučna potpora“. Ona je posebno naglasila da Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u misijama projiciranja stabilnosti te stalnim napretkom na svim drugim područjima, pokazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama. 

 

Na marginama sastanka, Pendeš se susrela sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, ministricom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles, ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom i ministricom odbrane Republike Italije Elisabettom Trento. 

 

U okviru posjeta Sjedištu NATO-a u Briselu, Pendeš je obišla i Misiju BiH pri NATO-u, gdje je imala kraći prijam i sastanak s ambasadorom BiH pri NATO-u Almirom Džuvom. Održala je i kraći radni sastanak s pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH, tokom kojeg je brigadir Čajić informirao Pendeš o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO. 

 

Pored Pendeš, u sastavu delegacije MO i OSBiH su se nalazili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, zamjenika šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i savjetnik ministra obrane Jakov Križanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!