Kampanja pokrenula lavinu

Žene Banjaluke na nogama: Zar smo mi roba koja se turistima nudi na pladnju?

Hronika26.06.19, 13:16h

Žene Banjaluke na nogama: Zar smo mi roba koja se turistima nudi na pladnju?
Sporan je stiker na kojem je prikazano sedam žena uz poruku "Ovdje je 7/1" koja ilustruje urbanu legendu da u Banjoj Luci živi sedam puta više žena nego muškaraca

 

Fondacija Udružene žene Banja Luka osuđuje odluku Grada Banja Luka da u okviru Viber paketa stikera o tom gradu uvrsti stiker koji, kako je saopćeno, na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banja Luke, s namjerom da dodatno promoviše Banja Luku kao otvoren grad i time upotpuni turističku ponudu.

 

- Kao oganizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banja Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banje Luke – navodi se u saopćenju.

 

zene-banjaluka-viber-stikeri

 

Traže od Grada Banja Luka da hitno ukloni promotivnih materijal iz stiker Viber paketa, kao i iz svih pratećih kampanja te da se javno izvini svim građankama Banje Luke zbog, kako se dodaje, seksističke i uvredljive slike o građankama ovog grada.

 

Među stikerima je i onaj na kojem ispod lika žena napisano "Ovdje je 7/1", prenijela je Fena.

 

Inače, sporni stiker "Ovdje je 7/1" treba da ilustruje urbanu legendu da u Banjoj Luci živi sedam puta više žena nego muškaraca.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook