Počela sezona godišnjih odmora, iz policije savjetuju

Kako stan zaštititi od provalnika: Facebook im služi kao švedski sto, ne spuštajte roletne, ne ostavljajte svjetlo...

Hronika19.06.19, 08:03h

Kako stan zaštititi od provalnika: Facebook im služi kao švedski sto, ne spuštajte roletne, ne ostavljajte svjetlo...
Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, povalnik lomi uz pomoć naprave zvane „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama


Sezona godišnjih odmora je počela, a s njom i briga o zaštiti imovine dok boravimo na moru ili planini. Poznato je da se broj provalnih krađa u stanove i kuće poveća tokom ljetnih mjeseci pa je neophodno, upozoravaju iz policije, učiniti sve kako po povratku ne bi zatekli prazan stan.

 

Nova metoda

 

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan ili kuću, lopov provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i, kao, čudi se kako taj ne stanuje baš tu.

 

Osim ove standardne metode, kriminalci su sada veoma aktivni na društvenim mrežama, upozorava Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

 

- Ima jedna stvar koja pogoduje kriminalcima, a to je da građani na društvenim mrežama objavljuju da kompletna porodica ljetuje na određenoj destinaciji. Lopovi to vide i onda je to lak plijen. Oni znaju da je kuća prazna, pogotovo što imaju uživo prijenos. Građani takve stvari trebaju izbjegavati, pogotovo ako nisu osigurali imovinu. Ljudi su previše opterećeni društvenim mrežama i objavljivanjem podataka o tome gdje se nalaze, a na kraju takve stvari znaju biti kobne - kaže portparol Hodžić

 

Iz policije savjetuju da kada krenete na godišnji odmor, ostavite ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima, obilaziti vašu imovinu.

 

- Provalne krađe uglavnom vrše pojedinci, a imamo situacija da su u pitanju organizirane grupe - napominje Hasan Hodžić.

 

Nagomilana pošta

 

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, povalnik lomi uz pomoć naprave zvane „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

 

Ukoliko ste u mogućnosti, ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave. Ugradnja kamere daje mogućnost videokontrole i dojave eventualnog pokušaja provale. Postavljanjem lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

 

Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret. Nipošto ne ostavljajte upaljeno svjetlo koje gori i danju i noću jer je to pouzdan signal da je stan prazan.

 

Kada odlazite na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću. Dajte komšiji ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke

 

Ne spuštajte roletne

 

Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

 

3.692 teške krađe počinjene 2018. u Federaciji BiH

690 krađa koje su izvršili povratnici

88 krađa koje su počinili maloljetnici

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!