Otkriveno u sklopu vanredne inspekcijske kontrole

S tržišta povučena jabuka bh. proizvođača: Predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece!

Hronika18.06.19, 19:14h

S tržišta povučena jabuka bh. proizvođača: Predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece!
U Agenciji ističu kako je u okviru izvanredne inspekcijske kontrole, Republička uprava za inspekcijske poslove RS zabranila distributeru promet jabuke Idared I klasa, Idared II klasa i Idared III klasa proizvođača Ogi Voće d.o.o. Gradiška te naložila povlačenje isporučene količine jabuke od kupaca

 

Jabuka Idared, proizvođača Ogi Voće d.o.o. Gradiška BiH, povučena je s tržišta zbog povišene razine ostataka pesticida u proizvodu, izvjestila je u utorak Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

 

Distributer proizvoda je "Agrofructus" d.o.o. Gradiška, a berba je vršena 2018. godine.

 

Utvrđena razina ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, a sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizvoda Agencija za sigurnost hrane BiH dostavila je na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

 

U Agenciji ističu kako je u okviru izvanredne inspekcijske kontrole, Republička uprava za inspekcijske poslove RS zabranila distributeru promet jabuke Idared I klasa, Idared II klasa i Idared III klasa proizvođača Ogi Voće d.o.o. Gradiška te naložila povlačenje isporučene količine jabuke od kupaca.

 

Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna i zahtjevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize.

 

Inicijalnom procjenom rizika zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim (0,450 mg/kg ± 0,225 mg/kg) predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece, dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

 

Proizvod se povlači s tržišta u skladu s rezultatima laboratorijskih analiza provedenih u okviru Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla u BiH za 2019. godinu, navode u Agenciji.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!