RUSI PRIKAZUJU SVOJU SERIJU

'Mi ćemo pokazati šta se zaista dogodilo u Černobilu': Čiji agent je te noći bio u elektrani?! Postoji i druga priča...

Mediji08.06.19, 13:35h

'Mi ćemo pokazati šta se zaista dogodilo u Černobilu': Čiji agent je te noći bio u elektrani?! Postoji i druga priča...
Za razliku od megauspješne HBO-ove serije "Chernobyl", koju hvale i gledatelji i kritičari, ova serija neće se držati općeprihvaćene verzije događaja, nego će otkriti jedan novi detalj

 

 

Ruska državna televizija će na NTV kanalu prikazati svoju igranu seriju o nuklearnoj katastrofi koja se 1986. godine dogodila u ukrajinskom Černobilu, tada dijelu Sovjetskog Saveza, prenosi Jutarnji.hr pisanje Guardiana.  


No, za razliku od megauspješne HBO-ove serije "Chernobyl", koju hvale i gledatelji i kritičari, ova serija neće se držati općeprihvaćene verzije događaja, nego će zaplet graditi oko špijuna CIA-e za kojeg se tvrdi da je bio prisutan na lokaciji najgore nuklearne katastrofe u povijesti.


I dok je tvorac HBO-ove serije Craig Mazin pazio na gotovo svaki detalj (poput izgleda telefona i vezica za cipele) te se vodio svjedočanstvima ljudi koji su bili na licu mjesta kad je reaktor broj 4 eksplodirao, ruska serija prigrlila je mnogo slobodniji pristup. Koji, kako se čini, zadovoljava apele ruskih tabloida i vijesti na državnoj televiziji o tome da se cijeli događaj "patriotski ispriča".  


U opisu serije tako stoji da se radnja vrti oko agenta CIA-e koji je poslan u grad Pripjat (u neposrednoj blizini elektrane, danas je napušteni "grad duhova", op. a.) kako bi skupio podatke o nuklearnoj elektrani Černobil. Pritom, naravno, Moskva šalje svojeg kontraobavještajca da locira i ulovi neprijateljskog špijuna.


Ako vam služi kao plod nečije mašte, u pravu ste. No, redatelj serije Aleksey Muradov inzistira da će serija "gledateljima pokazati što se zaista tada dogodilo".


 - Postoji teorija prema kojoj su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu Černobil i mnogi povjesničari ne niječu da je na dan eksplozije u elektrani bio agent neprijateljskih obavještajnih službi - rekao je Muradov za najčitaniji ruski dnevni list, tabloid Komsomolskaja Pravda. Sam list tvrdi da serija "nudi alternativni prikaz na tragediju u Pripjatu".


Njihov stav je pritom u skladu s tekstovima koje su objavljivali drugi ruski tabloid, a u kojima su hvaljenu HBO-ovu seriju optužili za pristranost zbog isticanja herojstva takozvanih "likvidatora", to jest gotovo 600.000 civila i vojnika koji su sudjelovali u sanaciji katastrofe.


"Chernobyl ne prikazuje najvažniju stvar - našu pobjedu", stajalo je u jednom naslovu Komsomolskaje Pravde. A bilo je tu i članaka poput onog koji je napisao poznati ratni reporter Dmitrij Stešin, a koji je zaključio da je HBO-ova serija snimljena samo kako bi se sabotirala prodaja ruske tehnologije za proizvodnju nuklearne energije.


I dok će propaganda još jednom "prati" vlast od katastrofe koja se dogodila prije 33 godine, valja se prisjetiti i tvrdnje Mihaila Gorbačova, posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza. On je u članku iz 2006. godine napisao da je nuklearna katastrofa u Černobilu vjerojatno bila pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza.


Naime, samo je sanacija neposredno zahvaćenog područja koštala oko 18 milijardi tadašnji dolara (više od 40 milijardi danas), raseljeno je više od 350.000 ljudi, a prema nekim procjenama, od posljedica radijacije u narednim godinama umrlo je između 10 i 90.000 ljudi. Sovjetske vlasti priznale su smrt samo 31 osobe.

 

(Jutarnji/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još