DILEME UOČI SEZONE GODIŠNJIH ODMORA

Ima li problema sa pasošima, šta se može nositi u prtljagu, koliko se novca smije prenijeti preko granice, a lijekovi...?

Hronika08.06.19, 12:34h

Ima li problema sa pasošima, šta se može nositi u prtljagu, koliko se novca smije prenijeti preko granice, a lijekovi...?
Granična policija BiH pojašnjava i pravila prilikom prelaska granice kada su u pitanju djeca, s obzirom da tu postoji najviše nedoumica, ako nisu u pratnji oba roditelja ili ako ne putuju s njima

 

 

S obzirom na činjenicu da je u vrijeme godišnjih odmora prethodnih godina bio povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEABiH) savjetuju građane da kontroliraju rok važenja putnih isprava, kao i drugih identifikacionih dokumenata.


Građanima poručuju i da pravovremeno podnesu zahtjev kako ne bi došli u neugodnu situaciju i ostali bez važeće putne isprave, odnosno drugog identifikacionog dokumenta.


Kako je za Avaz potvrdio Goran Rakić, šef kabineta direktora IDDEEA-e, ove godine nema nikakvih problema u izdavanju isprava, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.


- IDDEEA BiH je u martu 2018. godine zaključila četverogodišnji okvirni sporazum o nabavci pasoških knjižica, tako da od tada apsloutno nemamo nikakvih problema u postupku nabavke, skladištenja, personalizacije, kontrole kvaliteta i transporta putnih isprava za potrebe nadležnih organa, odnosno postupak izdavanja putnih isprava od nadležnih organa odvija se prema propisanim procedurama i u predviđenim rokovima – kazao je Rakić.


Također, sve druge poslove, koji su u nadležnosti Agencije, a koji se odnose na personalizaciju i tehničku obradu drugih identifikacionih dokumenata, odnosno ličnih karata, ličnih karata za strance, vozačkih dozvola, dokumenata za registraciju vozila, obavljamo u propisanim rokovima, te i narednom periodu, odnosno za vrijeme godišnjih odmora, navedeni poslovi će se odvijati po redovnim i propisanim procedurama, u propisanim rokovima, tako da građani BiH mogu nesmetano ostvarivati svoja građanska prava.


Podsjetio je građane Bosne i Hercegovine da je propisani rok za izdavanje putne isprave u redovnoj proceduri 30 dana, a rok za hitni pasoš 72 sata. Izdavanje redovnog pasoša košta 50 KM plus 5 KM takse, a izdavanje hitnog pasoša je 250 KM plus 5 KM takse.


S obzirom na to da se bliži sezona godišnjih odmora, Graničnu policiju BiH zamolili smo za pojašnjenje o pravilima prilikom prelaska granice, pogotovo kada je u pitanju prelazak djece, s obzirom da tu postoji najviše nedoumica, ako nisu u pratnji oba roditelja ili ako ne putuju s njima.


Kako je objasnila portparol Granične policije Sanela Dujković, prema vаžеćеm Zаkоnu о putnim isprаvаmа BiH, zа mаlоljеtne osobe zаhtjеv zа izdаvаnjе putnе isprаvе pоdnоsi јеdаn оd rоditеljа, uz saglаsnоst drugоg rоditеljа, оdnоsnо drugi zаkоnski zаstupnik, tako da zakonski nema osnove da na graničnom prijelazu zatraže punomoć ili bilo koji drugi dokument. Nosilac putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina u pratnji treće osobe, mora imati saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, koju je ovjerilo nadležno tijelo.


Pisana saglasnost


- Nе pоstојi zаkоnskа оbаvеzа pоsjеdоvаnjа pisаnе saglаsnоsti drugog rоditеljа prilikom putоvаnjа u inоzemstvo, odnosno nеmа smеtnji dа nosilac putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina putuје s јеdnim оd rоditеljа ili zakonskim zastupnikom, odnosno starateljem - naglašava Dujković.


Istaknula je da pisаnа saglаsnоst mоžе biti pоtrеbnа prilikоm kоntrоlе grаničnih tijela držаvе u kојu sе putuје ili prеkо čiјеg teritorija sе putuje, pа zаtо prеpоručuјe dа sе prije pоlаskа nа put prоvjеri u diplоmаtskо-kоnzulаrnim prеdstаvništvimа tih zеmаljа.


Podsjetila je i da građani BiH za ulazak u Srbiju i Crnu Goru ne moraju imati pasoš, već da u te zemlje mogu ući i s ličnim kartama.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!