Nakon Dačićevog skandaloznog gesta

Žestok odgovor ambasade SAD: Umjesto što uništava novčanicu s likom Franklina, možda mogao...

Front07.06.19, 08:40h

Žestok odgovor ambasade SAD: Umjesto što uništava novčanicu s likom Franklina, možda mogao...
Kosovski su Albanci reagirali internet akcijom s oznakom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods, u slobodnom prijevodu "doslovno izašao iz šume", postavljajući svoje fotografije iz prirode ili šume

 

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Beogradu pozvalo je u četvrtak srbijanskog šefa diplomacije Ivicu Dačića, koji sudjeluje u internet izazovu ispisivanjem poruka „Kosovo je Srbija“ na banknotama američkog dolara, da razmisli o izjavi Benjamina Franklina kojom američki znanstvenik poziva na mir sa susjedima. 

 

„Umjesto što uništava novčanicu s likom velikog američkog znanstvenika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić bi možda mogao razmisliti o njegovoj izjavi: 'Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima'”, navodi se u odgovoru veleposlanstva SAD-a u Beogradu za Radio Slobodna Europa (RFE). 

 

Američko je veleposlanstvo reagiralo na postupak srbijanskog ministra vanjskih poslova koji se priključio internet izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao: “Kosovo je Srbija“ i potpisao se. Dačić je, kako prenosi RFE, za beogradski „Blic“ ovako objasnio svoj postupak: „To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao“. 

 

Napomenuo je i da novac nije njegov, te da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama, iako je pisao po dolarima. 

 

Cijelu priču je, zapravo, nehotice pokrenula srbijanska premijerka Ana Brnabić koja je, govoreći o kosovskim vođama u kontekstu pregovora Beograda i Prištine, rekla kako ima posla s „ljudima koji su izašli iz šume“. 

 

Kosovski su Albanci reagirali internet akcijom s oznakom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods, u slobodnom prijevodu "doslovno izašao iz šume", postavljajući svoje fotografije iz prirode ili šume. 

 

Koji dan kasnije vlasnik beogradskog restorana „Pavle Korčagin“ Vojin Cucić pozvao je pratitelje na Instagramu da na novčanicama sitnih apoena dolara i eura napišu poruku „Kosovo je Srbija“ i da fotografije podijele na društvenim mrežama. 

 

„Kada bi svaki Srbin ispisao samo jednu novčanicu, bila bi ovo čudesna kampanja“, objavljeno je na Instagram profilu „Korčagina“, a organizatori su naveli kako je cilj milion ispisanih novčanica. 

 

Akcija je ubrzo postala viralna, a uz dolare i eure, sudionici poruke ispisuju i na novčanicama iz Australije, Danske, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Sejšela i drugih država. 

 

Dodatni motiv u akciji postala je utrka ko će ispisati novčanicu veće vrijednosti. 

 

Kosovski Albanci započeli su ubrzo protu-akciju na društvenim mrežama, ispisujući poruku „Kosovo je Kosovo“. 

 

Na potpisanim novčanicama našli su se i srpski dinari. 

 

Radio Slobodna Europa navodi da je uništavanje valute, prema zakonu SAD-a, prekršaj za koji je zaprijećena novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci. 

 

Kazna slijedi u slučaju da se to radi "s namjerom da se papiri od vrijednosti učine nepodobnim za korištenje". 

 

Iz toga, kako konstatira RFE, proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po banknotama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo koristiti, prenosi Hina. 

 

Pisanje po novčanicama u Srbiji nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice, prema ocjeni Narodne banke Srbije, smatraju nepodobnim za opticaj. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!