Akademija u povodu Dana šehida FBiH

Džaferović: Nedopustivo je da šehidska djeca budu bez posla

Biznis Klub06.06.19, 18:15h

Džaferović: Nedopustivo je da šehidska djeca budu bez posla
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je poručio da se u vremenu kada je napadnuta istina o odbrani BiH važno prisjetiti činjenice da su pripadnici Armije RBiH branili hiljadugodišnji suživot u BiH

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas kako je važno brinuti se o porodicama šehida i poginulih boraca i nastaviti se boriti za ideju za koju su se oni borili, a to je cjelovita i demokratska država BiH, država ravnopravnih naroda. 

 

- Nedopustivo je da 24 godine poslije rata postoje šehidska djeca koja nemaju posao. To treba biti obaveza svih nas, da riješimo to pitanje, a možemo riješiti ukoliko se potrudimo i do kraja iscrpimo sve resurse i mogućnosti - rekao je Džaferović, u Živinicama gdje je održana Akademija u povodu Dana šehida FBiH. 

 

Cilj manifestacije je očuvanje sjećanja na one koji su dali život za odbranu BiH. 

 

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj je istakao da položaj porodica šehida i poginulih boraca nije sjajan, ali da se Organizacija trudi sačuvati njihov ponos te da reagiraju gdje god mogu. 

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je poručio da se u vremenu kada je napadnuta istina o odbrani BiH važno prisjetiti činjenice da su pripadnici Armije RBiH branili hiljadugodišnji suživot u BiH. 

 

- Ne postoji ništa čime bi se mogli odužiti šehidima i poginulim borcima, osim da čuvamo i gradimo BiH za kakvu su se oni borili i da iz dana u dan popravljamo status porodica - naveo je Bukvarević. 

 

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović kaže da i Vlada TK, sa boračkim udruženjima, radi na stalnom poboljšanju prava boračke populacije, sa posebnim senzibilititeom prema porodicima šehida i poginulih boraca. 

 

Stanovništvo Živinica, kao domaćin centralne manifestacije obilježavanja dana šehida FBiH, s ponosom se prisjeća doprinosa koji su dali u odbrani BiH. 

 

Načelnik Samir Kamenjaković ističe da su centar borbe za ravnopravnost i državotvornost. 

 

Svečanoj akademiji u povodu Dana šehida Federacije BiH prethodio je defile kroz centar grada u kojem su učesnici nosili zastave Armije RBiH. U defileu je bilo više stotina učesnika, a zastave su nosila djeca šehida. Delegacije su položile i cvijeće na spomeniku heroju Nesibu Malkiću. Akademiju je organizirala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH u saradnji sa Savezom organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još