LJETO NA +40

Na Jadranu se već pali crveni meteolarm: Sa Zapada stiže pakao, ali Jadransku obalu zadesiće još jedna nevolja

Hronika04.06.19, 15:49h

Na Jadranu se već pali crveni meteolarm: Sa Zapada stiže pakao, ali Jadransku obalu zadesiće još jedna nevolja
Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina

 

 


AccuWeather za ljeto ove godine u Europi predviđa da će biti izrazito toplo, ako već ne i s opasnim prodorima žestokih oluja. U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španjolske do Poljske i Mađarske. 


"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko tjedan dana", napisao je Eric Leister, jedan od AccuWeatherovih najviših meteorologa, piše Express.hr.


Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Nizozemske, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Tyler Roys izjavio mu je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tijekom i srpnja i kolovoza, a da će najgore biti u Portugalu i Španjolskoj, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više. Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Europu. 


Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina. Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 posto prosjeka oborina, dok će ove to biti između 70 i 100 posto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga. 


Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne niti na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunjske na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju grmljavinske oluje.

 

"Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s tučom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada", kazao je Roys.


Hrvatska time, očito, ne bi trebala biti zahvaćena, bez obzira što je AccuWeather ovaj dio teksta ilustrirao fotografijom posljedica oluje u Zagrebu sredinom svibnja ove godine, ali je napomenuo da se atmosferski poremećaji kao sporedne posljedice tih žestokih oluja, mogu očekivati diljem Mediterana, te po dijelovima istočne Europe i Rusije. To bi sve skupa trebalo značiti ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo ljeto. 


Tu se vidi da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vrijeme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluotoku vrućine i požari, u Francuskoj valovi vrućine posvuda, osim u Bretanji i okolici, te područje valova vrućina po cijeloj srednjoj Europi. 


Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje. Hrvatska se prema toj karti nalazi točno na granici između područja valova vrućine i ekstremne vrućine, te opasnih oluja koje će harati Balkanom, također uz valove vrućina.


DHMZ opisuje više, manje isto to, ali po običaju puno konzervativnijeg izričaja. Kroz srpanj i kolovoz navodi se "moguće veće pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka". 


Drugim riječima, meteorolozi računaju da će i ovo ljeto, kao sva u 21. stoljeću, biti iznadprosječno toplo. DHMZ "ne može isključiti pojavu toplinskih valova", što znači da se procjenjuje da su toplinski valovi realni. Usto, za kolovoz DHMZ predviđa veću opasnost od suše, ali ostavlja mogućnost da i u srpnju i u kolovozu dođe do prodora grmljavinskih nevremena s jakim pljuskovima, navodi Express.hr.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!