PRAVI ČOVJEK U POGREŠNOM SISTEMU ILI NE?

Da su sutra izbori, da li bi ON bio apsolutni pobjednik: Kako je Dragan Mektić postao 'novi Tito' ili je sve samo laž?!

Front03.06.19, 21:59h

Da su sutra izbori, da li bi ON bio apsolutni pobjednik: Kako je Dragan Mektić postao 'novi Tito' ili je sve samo laž?!
Njegov nedavni dolazak u Sarajevo, na proteste upriličene zbog korupcije u bh. pravosuđu, koje je upravo on organizovao, pokazao je dokle u "običnom narodu" seže popularnost Dragana Mektića, žustrog ministra sigurnosti BiH, koga iz milja nazivaju Titom... Da li je zaista riječ o pravom čovjeku u pogrešnom sistemu, ili je istina daleko od toga?

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Samir Huseinović


„Dragan Mektić je Tito“, riječi su kojima pojedini u Sarajevu ocjenjuju postupke aktuelnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Posebno cijene njegovu otvorenost u javnim nastupima i spremnost da se suprotstavi „moćnicima koji rade protiv države“. Mnoge simpatije pobrao je i zato što ne štedi političke protivnike kojima se ponekad zna obratiti i ne baš diplomatskim rječnikom.


„Odje*i više i ti i rat", napisao je Mektić na Twitteru, reagirajući na izjavu Aleksandra Vučića da je Srbija spremna za rat, ali i za sto godina mira.


„Mektiću, klanjamo za tebe... Biramo te za predsjednika države“, moglo se čuti na nedavnom protestu u Sarajevu upriličenom zbog korupcije u bh. pravosuđu. Organizator i učesnik protesta bio je upravo Dragan Mektić, aktuelni ministar sigurnosti i član Srpske demokratske stranke (SDS) koja participira u vlasti na nivou BiH.


Pozivi na rušenje vlasti


Ne osvrćući se na ocjene kritičara koji tvrde kako nije baš uobičajena pojava da čovjek iz vlasti poziva na proteste protiv vlasti, Mektić na Twitteru ponovo poručuje: „Dragi narode, krajnje je vrijeme da silom rušimo ovu bagru sa vlasti. Ako imalo dobroga mislimo sebi i našoj djeci, to je jedino rješenje“.


Aktuelni ministar sigurnosti BiH otkriva sve pogodnosti društvenih mreža pa su njegove poruke na Twitteru sve češće, kako one upućene političkim protivnicima, tako i zvaničnim državnim i pravosudnim organima.


„Koje dijabole, Tužilaštvo (BiH) utvrdi da nema krivičnog djela u slučaju 'selefije', a onda osumnjiči mene da sam odao tajnu u tom predmetu“, napisao je Mektić na svom Twitter profilu, u jeku afere oko navodnog djelovanja hrvatskih sigurnosnih službi u BiH.


Mektić za novinare „inspirativan“ i „zahvalan materijal“


Obradovani Mektićevim otkrićem društvenih mreža, mediji u BiH prenose gotovo sve javne poruke ministra sigurnosti.


Novinar BHRT-a (Bosanskohercegovačke radio-televizije) Jesenko Krehić vjeruje u Mektićeve dobre namjere.

 

- Mislim da nijedan bošnjački političar nije na tom mjestu uradio više od njega. Za njegovog mandata spriječena je akcija hrvatske SOA-e (Sigurnosno obavještajne agencije) koja je htjela dokazati da je ovo zemlja terorista i razotkriveno djelovanje srbijanske BIA-e (Bezbjednosno-informativne agencije). Zamjerio se Rusima. Uz sve što se o Mektiću priča i što se o njemu zna, sav taj SDS-ovski (SDS – Srpska demokratska stranka) background, ipak je jasno da na tom mjestu boljeg nije bilo. Pa kako god to zvučalo ovima što se busaju po prsima dokazujući da rade za državu, narod... - kaže Krehić za Deutsche Welle.

 

dragan-mektic-srbska-cast


Da je Mektić za novinare „vrlo inspirativan“ i „zahvalan materijal“, potvrđuje novinarka Radija otvorena mreža Rubina Čengić.

 

- Oko njega se uvijek nešto dešava. Često ima zanimljive, atraktivne ili 'bombastične' izjave. Mislim da je dobronamjeran prema BiH i da je to došlo kroz dugogodišnji rad u državnim institucijama i susrete sa predstavnicima međunarodnih institucija - valjda prijem u zgradi Ujedinjenih naroda nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ipak, mislim da njegova muška sujeta ne može da podnese da institucije nisu moćne koliko bi on želio da jesu - kaže Rubina Čengić za Deutsche Welle.


„Populizam" koji ponekad ispoljava, neophodan je kako bi se zaštitio od napada političkih protivnika, smatra sagovornica DW-a.

 

- Generalno mislim da je Mektić pozitivan lik za BiH i da njegov mandat nije uludo potrošen, ali da su njegovi rezultati ponekad u sjeni čestih medijskih istupa - kaže Rubina Čengić.

 

Šta kažu građani?

 

A medijski istupi i Mektićeve „bombastične“ izjave plijene pažnju građana BiH. Jedni ga kritikuju, drugi podržavaju.


T.M. iz Istočnog Sarajeva kaže da ga „malo nervira“ Mektićev rječnik, dodajući da ministar sigurnosti „valjda zna šta radi“. „Mada mislim da ne folira. Mislim da je iskren, samo treba naći bolji način da se izrazi“, kaže T.M.


„Mislim da je za naše prilike solidan i pošten političar koji radi svoj posao kako treba“, smatra H.Š. iz Sarajeva.


N.K. iz Trebinja kaže da Mektić „marketinški radi na sebi“. „Privlači pažnju naroda, ali za vrijeme koje je proveo na položaju ministra bezbjednosti bio je pravi političar, obećavao i ništa nije uradio“, kaže N.K.


„Uhhh teško pitanje... kao političar - populista, kao ministar sigurnosti - bivši Titov milicioner, on bi sve hapsio, ali demokratija i koruptivno pravosuđe mu ne daju, tako da zaslužuje neku mršavu trojku za funkciju ministra. Ipak mislim da nije loš kao čovjek“, kaže M.P. iz Sarajeva.


Ugledni bh. socilog i politički analitičar Slavo Kukić kaže da je u odnosu na javno djelovanje Dragana Mektića u javnom prostoru moguće sresti različite kritičke opservacije.

 

mektic-protesti


Pravi čovjek u pogrešnom sistemu?


- Grijeh bi, međutim, bilo ignorirati suštinu. A suština je da Mektić, zbog sistemskih blokada koje ga na mjestu ministra u pravilu čine nemoćnim, koristi javnu komunikaciju kako bi na bitne društvene probleme barem ukazao, one u vezi s pravosudnom vertikalom vlasti posebice. I iz te pozicije je jedan od rijetkih u institucijama BiH koji djeluje kao predstavnik državne vlasti, a ne kao izaslanik jedne etničke grupe. Stoga, što se mene tiče, da imamo više Mektića imali bismo puno manje društvenih kočnica i bili bi puno bliže društvu evropskih naroda nego što jesmo - kaže profesor Kukić.

 

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da je „na prvi pogled“ Dragan Mektić kontroverzan političar koji „ljekovito djeluje“ na bošnjačko ili bosansko uho.

 

- No, dublja analiza traži i jednu dozu opreznosti. U ovakvom blatu valja čuvati svakoga s kim bi se moglo krenuti nabolje, čak i ako povremeno ispoljava određene slabosti. Činjenica je da se Mektić suprotstavlja Dodikovoj diktaturi. Ima demokratski potencijal, hrabar je, govori direktno i pošten je, za razliku od tipičnih političara u BiH. Materijalne vrijednosti mu nisu prioritet - kaže Prohić.

 

Šta je onda Mektićev motiv? Prohić podsjeća da ljudi često skrivaju svoje motive i da ljudski postupci, u pravilu, nisu determinirani samo jednim motivom.


„Heroj" javne scene u BiH

 

- Jedan od motiva je oponirati Dodiku i time graditi svoj status heroja na javnoj sceni. Drugo može biti, ili bar ja priželjkujem da jeste, spoznaja da je BiH realitet i da se samo unutrašnjom kohezijom može graditi budućnost. Dakle, orjentacija na saradnju, a ne na konfrontaciju - zaključuje Prohić.

 

U ranijim izjavama za Deutsche Welle ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uglavnom je naglašavao značaj poštivanja Ustava i zakona ove zemlje. Neki mu zamjeraju da nije bio posve određen i odlučan u vezi sa tretmanom migranata. Kada je riječ o ratnoj prošlosti, pojedini tvrde da je, između ostalog, bio nejasan govoreći o genocidu u Srebrenici. Prema biografiji koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Dragan Mektić je rat proveo u Prnjavoru kao zamjenik komandira Policije.

 

Rođen je kod Prnjavora, a studij unutrašnjih poslova završio je u Zagrebu. Reforma obavještajnog sistema u BiH donosi mu angažman u Sektoru sigurnosti Republike Srpske. 2003. godine imenovan je za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Vodio je i Agenciju za poslove sa strancima, a ministar sigurnosti BiH postaje 2015. godine.

 

Na općim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 

(DW/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još