Zbog izbora za Evropski parlament

Plenković sprema neugodno pismo Čoviću: Zašto je tako malo bh. Hrvata glasalo za HDZ?!

Front03.06.19, 09:49h

Plenković sprema neugodno pismo Čoviću: Zašto je tako malo bh. Hrvata glasalo za HDZ?!
Ukoliko se prisjetimo da je u BiH registrirano skoro 78.000 birača za euroizbore, brojka od nešto više od 8.000 glasova za HDZ izgleda pomalo smiješno

 

Izvor: Dnevni-list.ba

Piše: V. Herceg

 

U BiH je na izborima u EU parlament glasalo tek 10.592 birača, dok je samo za HDZ glasalo 8.168 birača, što je tek 20-ak posto članova najjače stranke s hrvatskim predznakom, HDZ-a BiH. Da je HDZ-ovo članstvo u BiH snažnije animirano za izbore s još oko 15.000 glasova, HDZ Hrvatske u EU parlament opušteno bi išao s ponovnih šest mandata. No, nije.

 

Nakon netom završenih izbora za Europski parlament, europski pučani, među kojima je i HDZ susjedne Republike Hrvatske, umjesto prijašnjih 217 zastupnika sada će brojati njih 179, što znači i puno više fleksibilnosti u sklapanju koalicija. Ovome je doprinio i poraz HDZ-a susjedne Hrvatske, koji je umjesto prijašnjih 6, sada osvojio 4 mandata i tako se izjednačio s iznenađenjem izbora – SDP-om koji u EU parlament također šalje 4 zastupnika. No, u ovome porazu koji će se, sudeći po odlučnim izjavama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, detaljno analizirati, djelić „doprinosa“ ima i tzv. sestrinski HDZ BiH. Pitanje koje se nakon euro-izbora nedvojbeno nameće je – je li HDZ BiH mogao učiniti više? Pozitivan odgovor na ovo pitanje nameće se već pri prvim pogledom na brojke.

 

Euroizbori u BiH protekli više nego mlako

 

Po riječima predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića, izrečenim na obraćanju povodom obljetnice osnutka te stranke, danas HDZ BiH broji oko 40.000 članova. Usporedbe radi, u BiH je na izborima u EU parlament glasalo tek 10.592 birača, dok je samo za HDZ glasalo 8.168 birača, što je tek 20-ak posto članova najjače stranke s hrvatskim predznakom.

 

Ukoliko se prisjetimo da je u BiH registrirano skoro 78.000 birača za euroizbore, brojka od nešto više od 8.000 glasova za HDZ izgleda pomalo smiješno.

 

Iako je i susjedna Hrvatska sa 29,86% građana izašlih na izbore među državama članicama s najnižom izlaznošću, ovaj put očito je izostala snažnija potpora sestrinske stranke u BiH. Naime, da je HDZ-ovo članstvo u BiH snažnije animirano za izbore s još oko 15.000 glasova, HDZ Hrvatske u EU parlament opušteno bi išao s ponovnih šest mandata. No, nije.

 

Međutim, na sceni smo vidjeli blagu i vrlo personaliziranu promocije bivše bh. veleposlanice u Italiji, a potom EU parlamentarke za Hrvatsku, Željane Zovko koja se nije previše dokazala svojim aktivizmom u parlamentarnim klupama, što potvrđuje i drugo najlošije mjesto po istraživanju MEPRanking-a koji se bavi učinkovitošću, angažmanom i produktivnošću zastupnika u EP-a, ali za koju se tvrdi da se „njenim glasom čuje i glas Hrvata u BiH“. No, Zovko sa 6.816 glasova ponovno ide u klupe EP-a. Ne ulazeći u vrlo diskutabilnu realnost da je u EU parlament kandidirana i izabrana zastupnica iz države koja nije europska članica i nema čak ni status zemlje kandidatkinje.

 

Kako će se Plenković postaviti prema Čoviću?

 

No, rezultati su takvi kakvi jesu i sada Plenković za njih nedvojbeno traži odgovorne. Mediji u Hrvatskoj već izvješćuju kako su s rezultatima podbacili Zagreb, Split i Vukovar, a otvoren je i sukob premijera i predsjednika stranke s Hercegovcem Milijanom Brkićem, potpredsjednikom stranke. Ipak, Zagreb, Split i Vukovar nisu jedini odgovori za podbačaj, jer se u HDZ-ovim krugovima u Hrvatskoj sve češće spominje i HDZ susjedne zemlje i tzv. dijasporu na čiju se potporu biračkog tijela godinama, tradicionalno, naslanja.

 

S druge strane, ovim je predsjednik HDZ BiH pokazao kako vrlo lako može utjecati na (ne)uspjeh sestrinske stranke i (ne)animiranjem svoje stranačke biračke mašinerije vrlo snažno utjecati i na ishod izbora u susjednoj zemlji te tako i na budućnost HDZ-a Hrvatske. Za sada se o podbačaju iz BiH, čak i unatoč blitz sastanku kojeg je Plenković organizirao sa Čovićem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ‘green roomu’, otvoreno i javno ne govori. Ipak, odnos hrvatskog premijera uskoro će pokazati njegov stav i po tom pitanju, posebice jer iz Hrvatske pristižu sve glasnije informacije o „prepoznavanju nužnosti zaustavljanja utjecaja i manipulacija istočnih politika“, posebice u svjetlu vrlo dobrih odnosa na relaciji Čović-Dodik-Vučić, što Hrvatsku uvlači u vrlo nezgodan položaj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još