FOTO/ A KIŠE PRIJETE I NAREDNIH DANA

Panika u Tuzli: Voda ruši mostove, rijeka Jala se izlila, potoci nabujali... Strah od neizvjesne noći

Hronika01.06.19, 20:54h

U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni, te su potrebne vreće da se Jala ne prelije u obližnje kuće

 

 

Na području grada Tuzle došlo je do poplava, te prelijevanja mostova, izlijevanja rijeke Jale i mnogih potoka. 


Tako je Most Breške srušen, voda se prelijeva i ugrožene su tri kuće. 


U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni, te su potrebne vreće da se Jala ne prelije u obližnje kuće. 


Potok Mandići zatrpan je od vode i otpada iz Rasovca (urušen potok), a tri objekta su ugrožena.                                                                                                                                        

 

U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put prije Borića prema G. Tuzli i odjsječeno je 25 kuća. 


U ulici Fikreta Salihovića 180 došlo je do suženje korita potoka.     


U naselju Crvene Njive pokrenuto je manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka jer je u istom velika količina otpada.   


Poplava je zabilježena i u Gornjoj Grabovica do 263.                                 


Osim navedenog, Metal Krom most je preplavljen, te prijeti opasnost poplave objekta, te iza doma Mramor u ullici Omladinska BB prijeti poplava.                  


Tri kuće su poplavljene u naselju Solana, te jedna u Gornjoj Tuzli. 


Zbog kišnih padavina u proteklih 24 sata na području općine Gračanica, došlo je do porasta svih lokalnih vodotoka, a prema informacijama sa terena (predsjednika Vijeća MZ) kao i od strane uposlenika Službe za CZ koji su obišli pojedine lokacije, trenutno stanje je najteže u MZ Orahovica. Izlio se iz korita Bajićki potok i poplavio desetak stambenih  objekata u centru,  preko puta i u blizini škole,  poplavljena je tzv. Isakova ulica i 15 stambenih objekata. Iz svog korita u dijelu D.Orahovice, izlila se i Rašljevačka rijeka, te ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići-Bečići. Izlio se i Basićki potok i prelazi magistralnu cestu M4, na dionici Ibrića Polje izmedju Orahovice i Miričine, te je na tom dijelu otežan saobraćaj. Na terenu su vozilo policije i vozilo PVJ Gračanica. 


Ništa bolje stanje nije ni u MZ Miričina, gdje je došlo je do izlijevanja lokalnog potoka u Miričina-Polje. Ugroženo je nekoliko stambenih objekata, naselje Kovačevići, te dijelovi naselja oko osnovne škole. 


Magistralna cesta u dijelu Lohinje, kod firme Tehna i Incom, poplavljena su  na više mjesta (voda prelazi preko ceste). Vozilo Doboj-putevi i patrola PS Gračanica dežuraju na licu mjesta. 


Iz svog korita u dijelu D.Orahovice izlila se i Rašljevačka rijeka, u naselju kod faranovog mosta gdje je  velika količina vode koju korito pomenutog mosta nije moglo primiti, i to je uzrok poplavljenih i ugroženih objekata naselje Karići-Bečići. 


Prema informacijama sa terena oko 16:30 sati, Rašljevska se rijeka izlila kod Naskine benzinske pumpe, i zaustavila saobraćaj na magistralnoj cesti, saobraća se alternativnim pravcem naselje Guvna-Bajići Kamenica...  


Obzirom da je velika frekventnost vozila a put je uzak došlo je do zakrčenja, te je otvorena nova alternativa. Sva vozila iz pravca Tuzle preusmjeravaju se u Orahovici prema Petrovu i dalje. 


Vodostaj rijeke Spreče na mostu Karanovac u 18:00 sati, iznosi 284 cm n/v. 


Na području općine Živinice, zbog posljedica obilnih kišnih padavina, došlo je do naglog porasta bujičastih voda na područjima Mjesnih zajednica Višća Donja, Litve ( naselje Golubinjak), Rudar (naselje Ciljuge i Bare) i Dubrave Donje ( naselje Pasci). 


Tom prilikom voda je prodrla u 5 stambenih objekata, a više od deset stambenih objekata je okruženo vodom. Također, problem su prouzrokovali i neuređeni odvodni kanali i kanalizacione vode.Od podnevnih sati na iscrpavanju vode iz stambenih objekata i okućnica angažovano je sedam pripadnika PVJ Živinice i dio građevinske mehanizacije JP ViK Živinice i Holex doo. 


Stanje na poplavljenim područjima u 16,45 je nešto povoljnije jer je došlo do blagog opadanja vodostaja bujičnih voda. Istovremeno, bilježi se porast vodostaja rijeka Gostelje i Oskove, ali trenutno ne prijete izlivanju iz korita. Ukoliko bi se nastavio kontinuitet kišnih padavina, mogućnost za nastanak poplava na području općine Živinice je sasvim realno. Angažovane snage i sredstva za zaštitu i spašavanje su još uvijek na terenu i provode potrebne operativne mjere, navedeno je u izvještaju Civilne zaštita.
 

 

(Fena/ad)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!