Smrt bebe u bh. porodilištu uznemirila javnost

Neutješni otac preminulog novorođenčeta progovorio: 'Rekli su da porod teče idealno...'

Hronika01.06.19, 11:16h

Neutješni otac preminulog novorođenčeta progovorio: 'Rekli su da porod teče idealno...'
Da je neko prije mene ispričao ovo što ja govorim, možda bi moje dijete bilo živo

 

Smrt novorođene bebe u porodilištu brčanske bolnice uznemirila je javnost i otvorila niz pitanja o neriješenim problemima u brčanskom zdravstvu.

 

Aleksandar Subotić, otac djeteta, odlučio je da ispriča šta im se desilo kako se to više nikome ne bi dogodilo.

 

– Mislio sam da se to ne može meni desiti, a kada se desi shvatiš da se može desiti svakome. Da je neko prije mene stao i ispričao ovo što ja govorim, možda bi moje dijete bilo živo. Možda bi mi obratili pažnju na neke stvari, radili više testova, tražili više mišljenja. Poenta moje priče nije da neko dobije otkaz ili da ne može da spava već da se ovo nikome ne dogodi. Ako ikome pomogne ova priča, značiće da se naše dijete ponovo rodilo – rekao je Subotić za Srpskainfo.com.

 

Beba je rođena šestog maja, u 37. nedjelji trudnoće. Kontrakcije je izazavao oksi test, nakon čega je porodilja priključena na drip i porod je krenuo.

 

– Poslije toga je beba od prve do pete minute dobila ocjenu devet i isto tako od pete do desete minute, što je bilo vrhunski. Rekli su da je to idealan porođaj. Odmah po rođenju prebacili su je u inkubator, ne znam zbog čega, ali mi smo to prihvatili, jer su nam rekli da je to za bebu najbolje. Nemamo ni sliku sa djetetom – priča Subotić.

 

Beba je bila u inkubatoru dva dana. Subotić kaže da su se za to vrijeme promijenile tri smjene ljekara, a pregledao ju je samo jedan pedijatar, jer su smatrali da je to dovoljno.

 

– Tokom noći beba je teško disala. Koliko sam čuo, pokušli su reanimaciju, ali beba je preminula – kaže Subotić.

 

Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice Brčko, rekao je da je, prema obdukcionom nalazu, porod završen spontano, prirodni putem i da je dijete na rođenju bilo dobro.

 

– Poslije toga pedijatar je u dva-tri navrata gledao bebu i registrovani su problemi s disanjem. Pokušana je reanimacija, koja nije uspjela – rekao je Stokić.

 

On ističe da je nalaz obdukcije jedino mjerodavan i da je uzrok smrti neonatalni respiratorni distres sindrom, odnosno poremećaj s disanjem.

 

– To je poremećaj u sazrijevanju pluća koja se nisu dovoljno razvila i dijete ne može da diše. Kod donesene djece javlja se znatno rjeđe nego kod prijevremeno rođene djece, ali ipak se javlja – kaže Stokić.

 

On objašnjava da su nakon rođenja bebe dijagnostifikovane blaže smetnje u disanju i da bi, da su se smetnje manifestovale kao teži problem, dijete bilo transportavano na odgovarajuću kliniku.

 

– Zavisi od pedijatra koji pregleda, šta nađe, kakvi su nalazi, kakva je procjena. Ne šalju se sva djeca. Naši pedijatri liječe određena stanja. Ono što se smatra da je teško. Pošto mi nemamo intenzivnu neonatološku jedinicu, nemamo uslove za ekstremno tešku djecu. Takva djeca se transportuju u Tuzlu ili u Beograd. Zavisi od procjene – rekao je Stokić.

 

On pojašnjava da opšta bolnica ne mora da ima neonatologa. Međutim, svakako su htjeli da nekog od pedijatara pošalju na subspecijalizaciju ali to niko nije želio.

 

Ostalo je nejasno da li je to isključivo stvar dobre volje, kao što je nejasno i bez odgovora da li je cijeli slučaj morao imati tok i ishod kakav je imao.

 

– Imamo dosta toga u Brčkom, ali ako ne možemo imati djecu džaba nam sve to što imamo – rekao je nakon svega Subotić.

 

Pet mrtvorođenih beba

 

Prema podacima brčanske bolnice, perinatalna smrnost se kreće od pet do šest promila, što su, kako tvrde, procenti svojstveni za zemlje našeg stepena razvoja zdravstvene zaštite.

 

Nakon rođenja u 2017. godini umrle su dvije bebe, a četiri su mrtvorođene. U 2018. godini bilo je pet mrtvorođenih beba.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!