Demanti/ Dr. Kemal Dizdarević odgovara Kliničkom centru

Niti sud izriče 'socijalne mjere', niti sam ja privremeno vraćen na posao... Evo zašto KCUS u javnost plasira laž!

Hronika01.06.19, 10:13h

Niti sud izriče 'socijalne mjere', niti sam ja privremeno vraćen na posao... Evo zašto KCUS u javnost plasira laž!
Prof. dr. Kemal Dizdarević u skladu sa čl. 8. Zakona o zaštiti od klevete u BiH podnosi zahtjev da se na web portalu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odmah objavi ovaj tekst i izvrši ispravka neistinitih i uvredljivih navoda

 

    

 

Prof. dr. Kemal Dizdarević uputio je demanti na službeno saopštenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu povodom njegovog povratka na posao u KCUS, koje prenosimo u cijelosti u nastavku teksta:


Na službenom web portalu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dana 29. 05. 2019.godine objavljeno je saopćenje za javnost pod naslovom: „KCUS je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof.dr. Kemala Dizdarevića“.


Općinski sud u Sarajevu ne izriče "socijalne mjere".


Općinski sud u Sarajevu je dana 12. 02. 2019. godine donio RJEŠENJE kojim određuje mjeru osiguranja i nalaže KCUS-u da prof. dr. Kemala Dizdarevića odmah vrati na rad zbog toga, kako se u obrazloženju navodi , što su ispunjena dva uslova propisana Zakonom o parničnom postupku:

 
- Prof.dr. Kemal Dizdarević je pred sudom učinio vjerovatnim postojanje svog prava i 
- KCUS bi bez donošenja mjere osiguranja mogao štetno uticati na prava prof.dr. Kemala Dizdarevića, konkretno na način da na njegovu poziciju angažira drugo lice, čime bi promijenio postojeće stanje stvari, pri čemu je ovakva opasnost izgledna, subjektivna i potiče od KCUS-a. 


KCUS u svojoj žalbi nije osporio da je generalna direktorica odmah nakon otkaza uručenog prof.dr. Kemalu Dizdareviću zahtijevala od Ministarstva zdravlja KS odobrenje da zaposli dva neurohirurga koja su tek specijalizirala, jer se radi o "ekstremno deficitarnom kadru neophodnom za zaštitu zdravlja građana". 


Možda je upravo u ovom kontekstu KCUS smatrao da se radi o "socijalnoj mjeri" jer je Sud svojim rješenjem uticao da se na KCUS-u, kao javnoj ustanovi, zaštiti zdravlje građana. 


Iako je  Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu a Općinski sud u Sarajevu donio rješenje kojim kažnjava KCUS kaznom u iznosu od 1.000,00 KM i generalnu direktoricu kaznom od 500,00 KM,  mjera osiguranja nije izvršena. 


KCUS je u svom prigovoru uloženom protiv rješenja o kažnjavanju dao upravo "socijalne razloge" i istakao da je KCUS zdravstvena ustanova koja ne ostvaruje dobit, a plaćanjem izrečene novčane kazne umanjuju se sredstva namijenjena za nabavku lijekova i medicinskih sredstava potrebnih za obavljanje osnovne djelatnosti – pružanje zdravstvene zaštite“. 


Generalna direktorica nije podnijela prigovor protiv dijela rješenja kojim je ona kažnjena kao odgovorno lice. 


Kako Sud stvarno nije socijalna ustanova koja izriče "socijalne mjere", Općinski sud u Sarajevu je svojim rješenjem od 15. 05. 2019. godine odbio prigovor KCUS-a protiv kažnjavanja i posebno obrazložio da su navodi prigovora koji se odnose na činjenicu da je KCUS neprofitna organizacija kojoj se plaćanjem novčane kazne umanjuju sredstva potrebna za nabavku lijekova i predstavlja posebnu težinu  odnosno odgovornost na  KCUS, zbog čega je dopustio da dođe do umanjenja budžeta neprovođenjem pravomoćne sudske odluke. 


Tek tada se u KCUS-u shvatilo da Sud ipak nije socijalna ustanova koja donosi "socijalne mjere" pa se sa nepoštivanja sudskih odluka prešlo na javno omalovažavanje tih odluka i lažno predstavljanje razloge zbog kojih je ta mjera osiguranja donesena. 


Sva ostala do sada više puta izrečena "prazna nabrajanja" su predmet sudskih postupaka koji su izazvani upravo postupanjem čelnika neprofitne ustanove koja bi se trebala baviti svojom osnovnom djelatnošću - pružanjem zdravstvene zaštite. 
 

Prof. dr. Kemal Dizdarević u skladu sa čl. 8. Zakona o zaštiti od klevete  u BiH podnosi zahtjev da se na web portalu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odmah objavi ovaj tekst i izvrši ispravka neistinitih i uvredljivih navoda. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još