turisti se zadržavaju kratko i troše malo

Forto: Mora se uraditi sve da Sarajevo bude čisto i privlačno sa savršenim javnim prijevozom

Hronika31.05.19, 11:00h

Forto: Mora se uraditi sve da Sarajevo bude čisto i privlačno sa savršenim javnim prijevozom
- Treba nam saradnja javnog i privatnog sektora jer će se bez toga turizam razvijati stihijski kao što je to bio slučaj dosad - rekao je Forto

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je danas na panel diskusiji o temi "Da li je Kanton Sarajevo spreman za strateški zaokret u razvoju turizma" da se mora uraditi sve da Sarajevo bude čist, privlačan i dobro uređen grad, dobro označen i sa savršenim javnim prijevozom.  

 

- Treba nam saradnja javnog i privatnog sektora jer će se bez toga turizam razvijati stihijski kao što je to bio slučaj dosad - rekao je Forto. 

 

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović istakla je da statistike pokazuju da se turisti u Sarajevu u prosjeku zadržavaju tri dana i troše malo novca.  

 

- U narednom periodu potrebno je uspostaviti strategiju koja će osigurati da povećamo turističku potrošnju i produžimo boravak turista, ali da to bude kontrolisana aktivnost koja neće prerasti u svoju krajnost - navela je Selimović. 

 

Ministar privrede KS Haris Bašić istakao je da će to ministarstvo biti instrument Vlade KS u strateškom pristupu razvoju turizma na zdravim osnovama, od čega će imati više koristi i privatni i javni sektor.  

 

Panel diskusija organizovana je u saradnji Vlade Kantona Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

 

Cilj panela je uspostavljanje dijaloga između javnog i privatnog sektora koji će rezultirati konkretnim akcijama i pravcima djelovanja u razvoju turističke djelatnosti Kantona Sarajevo.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!