Nakon skandala

Austrijski predsjednik zvanično raspustio vladu nakon glasanja o nepovjerenju

Front28.05.19, 15:37h

Austrijski predsjednik zvanično raspustio vladu nakon glasanja o nepovjerenju
Austrijski parlament izglasao je nepovjerenje Kurzu i njegovoj vladi zbog skandala koji okružuje koalicijskog partnera vladajuće stranke, desničarsku Slobodarsku stranku (FPO), čiji je bivši čelnik Heinz-Christian Strache snimljen kako navodno raspravlja o unosnim ugovorima vlade s nećakom ruskog tajkuna

 

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen u utorak je zvanično raspustio vladu kancelara Sebastiana Kurza, dan nakon što joj je izglasano nepovjerenje u parlamentu. 

 

Predsjednik je zadužio vicekancelara Hartwiga Logersa da obavlja kancelarsku dužnost dok se ne imenuje prelazni šef vlade, javila je novinska agencija RIA Novosti. 

 

Austrijski parlament izglasao je nepovjerenje Kurzu i njegovoj vladi zbog skandala koji okružuje koalicijskog partnera vladajuće stranke, desničarsku Slobodarsku stranku (FPO), čiji je bivši čelnik Heinz-Christian Strache snimljen kako navodno raspravlja o unosnim ugovorima vlade s nećakom ruskog tajkuna. 

 

Kurz (32) je izjavio da će se boriti da povrati svoju poziciju. On ostaje popularan političar u Austriji a njegova Narodna stranka desnog centra (OVP) u nedjelju je uvjerljivo pobijedila na evropskim izborima s 34,9 posto osvojenih glasova, skoro osam posto glasova više nego na prethodnim evropskim izborima u 2014. godini, prenosi Associated Press.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!