dobro je znati

Dobro proučite boju, ali i miris svog urina: Sve će vam reći o vašem zdravlju!

Lifestyle24.05.19, 10:49h

Dobro proučite boju, ali i miris svog urina: Sve će vam reći o vašem zdravlju!
Uz boju, i miris urina može mnogo toga reći o vašem zdravlju

 

Prije nego što pustite vodu u toaletu, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, savjetuju ljekari.

 

Odrasle osobe izbace dnevno do dvije litre mokraće, a tačna količina ne zavisi samo od toga koliko ste tečnosti popili.

 

Normalna boja urina je žuta. "Što manje tečnosti pijete, urin će biti žući", kaže urolog doktorka Danijela Šulc Lampel.

 

Ali može biti i druge boje, što može biti bezazleno, ali i ukazivati na bolest. Mokraća koja je stalno tamnožuta znak je poremećaja u radu jetre ili žuči.

 

"Vrlo rijetko urin može biti zelenkast", kaže dr Šulc Lampel i pojašnjava da ta boja upućuje na bakterijsku infekciju. Zelenu mogu izazvati i određeni lijekovi, poput antidepresiva, dok je pjenasti urin znak poremećaja u radu bubrega.

 

Boju mokraće određuje i hrana koju jedete. Borovnice je, na primjer, mogu obojiti u ljubičasto. Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću, najčešće neutemeljeno.

 

"Ako jedete cveklu ili puno malina, normalno je da će vam urin određeno vrijeme biti crven", kaže urolog.

 

Ali ako nema očiglednog razloga za crvenu boju, onda odmah posjetite ljekara, jer krv u urinu takođe može biti znak ozbiljne bolesti. Slično je i sa crnom mokraćom, koja se može pojaviti usljed tumora.

 

Uz boju, i miris urina može mnogo toga reći o vašem zdravlju.

 

"Svjež urin obično nema nikakav miris", kaže dr Šulc Lampel pojašnjavajući da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu razgrađivati ureu. Povremena promjena ipak se može pojaviti i često je neškodljiva.

 

"To je povezano sa hranom, na primjer nakon konzumacije špargle, B vitamina, luka ili nekih lijekova", rekla je doktorka.

 

Urin koji miriše na amonijak može biti znak urinarne infekcije, slatkast i voćni miris ukazuje na dijabetes, a ako mokraća miriše na ribu uzrok, naročito kod žena, mogla bi biti upala mokraćovoda i bešike ili neka polna bolest.

 

Uopšteno govoreći, ljekarski pregled se savjetuje ako su boja i miris mokraće neuobičajeni duže od dva ili tri uzastopna odlaska u toalet.

 

"To naročito važi za slučajeve kada osjetite bol, imate temperaturu ili mučninu", kaže doktorka Šulc Lampel.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!