Politička kriza u Austriji

Kurz raspustio vladu, novi izbori u najkraćem roku: Dosta je bilo, Slobodarska stranka šteti ugledu naše zemlje

Front18.05.19, 20:50h

Kurz raspustio vladu, novi izbori u najkraćem roku: Dosta je bilo, Slobodarska stranka šteti ugledu naše zemlje
Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci

 

Austrijski kancelar Sebastin Kurz najavio nove izbore što prije je moguće nakon skandala s vice kancelarom Heinz-Christianom Stracheom. Kurz je bio više nego jasan poručivši, kako prenosi APA: "Genug ist genug"  (Sad bi bilo dosta). Kurz je izjavio kako u današnjim razgovorima s vodstvom Slobodarske stranke koju je dosad vodio Strache nije naišao na dovoljnu razinu razumijevanja da je potrebno išta mijenjati, piše Jutarnji.hr

 

- Ovakvim ponašanjem Slobodarska stranka šteti reformi i ugledu zemlje. Što je previše, previše je. To je u suprotnosti sa mojim političkim pristupom, rekao je Kurz u izvanrednom obraćanju. Kako prenose austrijski mediji, novi izbori za parlament mogli bi se održati u septembru ili oktobru. Mogući datumi su 15. i 22. septembra.

 

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

 

Austrijski mediji skandal u koji je umiješan vicekancelar nazivaju afera Ibiza, jer je snimka nastala na Ibizi gdje Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom u vili razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 miliona eura u austrijsko gospodarstvo.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još