Glavni odbor SDP-a odlučio

Zlatko Lagumdžija i još sedam istaknutih članova isključeni iz SDP-a

Front18.05.19, 15:15h

Zlatko Lagumdžija i još sedam istaknutih članova isključeni iz SDP-a
Oni su iz SDP-a isključni sa 67 glasova ZA, 10 glasova protiv i dva uzdržana glasa

 

Glavni odbor SDP-a isključio je više članova te patrije zbog učešća u formiranju novog političkog pokreta u Bosni i Hercegovini, javlja agencija Patria.

 

Iz SDP-a su isključeni: Ivo Komšić, bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić, Meliha Lekić.

 

Iz stranke su isključeni i Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović, savjetnici člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika DF-a Željka Komšića.

 

Oni su iz SDP-a isključni sa 67 glasova ZA, 10 glasova protiv i dva uzdržana glasa.

 

„Članovi SDP-a koji su u inicijativnom odboru novog pokreta praktično sjede na dvije stolice. Smatram da to ne može dopustiti niti jedna politička partija, i o tome će danas raspravljati Glavni odbor“, izjavio je to danas novinarima u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, uoči početka sjednice Glavnog odbora te partije.

 

U Sarajevu je osnovan Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD), među čijim osnivači su i neki istaknuti članovi SDP-a. 

 

Iz SPD-a su poručili da Pokret nije novi politički subjekt u BiH već platforma za ujedinjenje ljevice u Bosni i Hercegovine. Iz SDP-a pak smatraju da je nedopustivo da bilo ko iz te partije učestvuje u kreiranju jednog takvog subjekta, dok je Nikšić rekao da se članovi SDP-a prilikom ulaska u inicijativni odbor tog pokreta nisu konsultovali sa ostalim članovima njihove partije.

 

Na pitanje novinara da se ipak radi o istaknutim članovima SDP-a kojima sada prijeti isključenje, Nikšić je rekao da takve situacije štete svakoj političkoj partiji pa i SDP-u.

 

„Meni je žao svakog člana SDP-a, ali ne postoji politička partija koja sebi može dopustiti da njeni članovi sjede u dva politička subjekta“, rekao je Nikšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još