Džaferović nakon prozivki

Pojasnio sve o svojoj posjeti Sandžaku: Moji odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili su isključivo u svrhu...

Front13.05.19, 14:16h

Pojasnio sve o svojoj posjeti Sandžaku: Moji odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili su isključivo u svrhu...
Također je imao i susrete s gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice, a, naveo je i da se odvojeno sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pojasnio je razloge svoje posjete Sandžaku 11. i 12. maja ove godine. 

 

- U vezi s pokušajem zloupotrebe moje posjete Sandžaku, a kako bi se spriječile sve dalje nedoumice, obavještavam javnost da je posjeta obavljena na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao zvanične institucije bošnjačke zajednice. Povod je bio obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave - naveo je Džaferović u saopćenju za javnost. 

 

Tokom te posjete, rekao je, obratio se i na Svečanoj sjednici BNV kojoj su prisustvovali vijećnici iz svih političkih stranaka izabrani na izborima za to tijelo. 

 

Također je imao i susrete s gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice, a, naveo je i da se odvojeno sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a. 

 

- Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrijebiti ovu posjetu, nisu pokazali interes da razgovaraju s članom Predsjedništva BiH. Moji odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili su isključivo u svrhu obavljanja vjerske dužnosti, te se ne bi se smjeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od vjerskih službenika - istakao je on. 

 

Moj stav, dodao je, oduvijek je bio da vjerske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji trebaju biti organizacioni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te da je takav stav kao i poziv na politički jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i vjerskog života. 

 

- Ne želim ulaziti u to da li iza pokušaja zloupotrebe moje posjete stoje određene politike u Srbiji i Sandžaku ili možda lični interesi, ali te zloupotrebe svakako neće doprinijeti prijeko potrebnom jedinstvu Bošnjaka - naglasio je u saopćenju član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!