VIDEO/ Napeta situacija

Haos u Italiji zbog porodice iz BiH: Specijalci rastjeruju neofašiste koji protestuju

Hronika10.05.19, 10:40h

Haos u Italiji zbog porodice iz BiH: Specijalci rastjeruju neofašiste koji protestuju
Kada je porodica stigla u stan, pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Kaza pund partije

 

Kazal Brućato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus italijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodijelile opštinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

 

Porodica potiče iz nomadskog naselja La Barbuta i ima 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dečak, a najstariji 21-godišnji mladić.

 

Kada je porodica stigla u stan, pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Kaza pund partije.

 

Njeni članovi su i organizovali demonstracije u naselju. Na ulicama Kazal Brućata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.

 

 

"Želimo da ih sve objesimo i spalimo", vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali "Musolini, ustani". Na snimku koji je objavio TPI Njuz vidi se pripadnik Kaza punde kako prijeti silovanjem i najcrnje vrijeđa Senadu, dok je štite jake policijske snage.

 

Zbog prijetnji i straha članovi porodice ne izlaze iz kuće. U stanu koji nije namješten, nema struje ni plina, samo dušeci na podu trenutno su samo roditelji i dvoje djece dok su ostali članovi porodice smješteni kod rodbine.

 

 

Zanimljivo je da je komšija porodice iz BIH, takođe korisnica socijalnog stana, bila najžešća među protestantima, a stajala je uz članove Kaza punde i čak im pripremala jela.

 

"Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se bezbjedno", rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice. Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u naselje da pruži podršku romskoj porodici.

 

"Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon mora da se poštuje. Onaj ko vrijeđa djecu i prijeti ženama silovanjem, možda treba da se preispita. To nije društvo kojem težimo", rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu pretnji i seksističkih uvreda demonstranata.

 

Podršku romskoj porodici iz BiH pružili su i predstavnici katoličke crkve.

 

 

(ATV, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!