Zdravstvo pred kolapsom

Njemačke klinike odlučne da dođu do ljekara iz BiH: Ovo su ponude koje se ne odbijaju

Hronika09.05.19, 08:15h

Njemačke klinike odlučne da dođu do ljekara iz BiH: Ovo su ponude koje se ne odbijaju
Ljekari i medicinske sestre naglašavaju da je pet do dvanaest da zdravstvenim radnicima budu povećane plate, kako bi se bar pokušao zaustaviti talas njihovog masovnog iseljavanja u zemlje zapadne Evrope

 

Klinike iz Njemačke na sve načine pokušavaju da dođu do ljekara sa naših prostora, a uslovi koje im nude su takvi, da ih je teško odbiti.

 

To potvrđuju i brojni oglasi u kojima njemački poslodavci, preko posrednika, traže naše anesteziologe, ginekologe, interniste, hirurge, te specijalizante.

 

Nude im direktno zaposlenje u bolnici koja je tehnološki vrhunski opremljena, pomoć oko postupka priznavanja diplome, pomoć pri pronalasku smještaja, te mogućnost zaposlenja u drugim gradovima u Njemačkoj.

 

oglasi-posao-ljekari

 

Iako ne postoje pouzdani podaci koliko je doktora dosad napustilo Republiku Srpsku, odnosno BiH, neke procjene su da, od ukupnog broja medicinara koji su napustili ove prostore, na ljekare otpada nešto više od 11 odsto, piše Srpskainfo.com.

 

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da će, kome god se ukaže prilika, otići odavde.

 

– Teško je precizirati broj onih koji su dosad napustili bolnice u Srpskoj, ali da njihov deficit je i te kako osjetan, i za pacijente i za njihove kolege. A veliki je problem kad iz bolnice ode specijalista, kojeg nema ko da zamijeni. Potrebno je oko 30 godina školovanja, da bismo dobili jednog stručnog i sposobnog specijalistu sa iskustvom. Nažalost, za očekivati je da će ljudi ići u sve većoj mjeri, što domaće zdravstvo korak po korak približava totalnom kolapsu. Liste čekanja će biti sve duže, a ljekari koji ostanu ovde radiće daleko više posla. Dokle ćemo i mi i pacijenti moći tako, pokazaće vrijeme – poručili su iz ovog sindikata.

 

Ljekari i medicinske sestre naglašavaju da je pet do dvanaest da zdravstvenim radnicima budu povećane plate, kako bi se bar pokušao zaustaviti talas njihovog masovnog iseljavanja u zemlje zapadne Evrope.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još