Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a

Iz RS i dalje stižu separatističke izjave, a za to vrijeme vodeće bošnjačke i hrvatske stranke...

Front08.05.19, 17:35h

Iz RS i dalje stižu separatističke izjave, a za to vrijeme vodeće bošnjačke i hrvatske stranke...
Nedostatak opredijeljenosti za vladavinu prava u BiH i dalje predstavlja veliki problem. Inzko je spomenuo neprovedene presude u predmetu Ljubić te presudu u vezi s izbornim sistemom u Mostaru, a zbog neprovođenja potonje presude lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti UN-a i predstavio svoj redovni šestomjesečni izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine.

 

- Sedam mjeseci nakon općih izbora, političkim životom u BiH i dalje dominira proces formiranja koalicija i imenovanja vlasti. Iako su Republika Srpska i većina kantona u Federaciji BiH krenuli u proces formiranja vlasti ubrzo nakon izbora, novo Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH, nažalost, još nisu imenovani - rekao je Inzko.

 

Na početku svog obraćanja, visoki predstavnik je naglasio pitanje koje je nedavno podiglo tenzije – potez zakonodavnih tijela Republike Srpske sa ciljem stvaranja rezervnog sastava policije RS. To je izazvalo zabrinutost u Federaciji BiH gdje je nadležna parlamentarna komisija rekla da će povući isti potez.

 

Kazao je da trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policijskih snaga u entitetima, koji je pokrenut jednostranim potezom RS na ovu temu, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

 

- Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja. Umjesto toga, organi vlasti na svim nivoima trebaju da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i osigurali sigurno okruženje. Imigracija te pitanja koja se tiču izbjeglica i azila spadaju u ustavne nadležnosti državnih institucija i njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje - rekao je visoki predstavnik.

 

Nažalost, kako je dodao, pozivanje na podjele i destabilizirajuća retorika, kojoj ponekad pribjegavaju isti oni lideri koji deklarativno ističu svoje opredjeljenje za evropski put BiH, obilježili su period na koji se odnosi ovaj izvještaj.

 

- Pored separatističkih izjava pojedinih političara iz Republike Srpske, vodeće hrvatske političke stranke uporno odbacuju presude međunarodnih sudova koje se odnose na njihovo ratno rukovodstvo i nastoje oživjeti strukture tadašnje paradržave. Također, početkom godine, vodeća bošnjačka politička stranka najavila je svoju namjeru da ospori naziv entiteta Republika Srpska što je očekivano vodilo ka daljnjim prijetnjama otcjepljenjem - rekao je visoki predstavnik.

 

U ovom kontekstu, visoki predstavnik je naglasio da „Ustav BiH potvrđuje da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske.“

 

Nedostatak opredijeljenosti za vladavinu prava u BiH i dalje predstavlja veliki problem. Inzko je spomenuo neprovedene presude u predmetu Ljubić te presudu u vezi s izbornim sistemom u Mostaru, a zbog neprovođenja potonje presude lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine.

 

Također je naglasio neuspjeh u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i u sličnim predmetima, zbog čega je i dalje na snazi sistem koji diskriminira neke građane jer im onemogućava kandidiranje za javne funkcije.

 

Nadalje, visoki predstavnik je naglasio da nekoliko kantona u Federaciji BiH još uvijek nije ispunilo svoju obavezu da osiguraju potpunu ravnopravnost pripadnika srpskog naroda, dok organi vlasti u Republici Srpskoj i dalje ne poštuju sudske odluke o registraciji vojne imovine i 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

 

Na kraju je Inzko zatražio od političkih lidera da prestanu s neodgovornom retorikom i da naprave iskorake kako bi BiH nastavila napredovati na putu ka EU, saopćeno iz  OHR-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još